INDUSTRI

Bygger industrilab på Raufoss

LABORATORIUM: Tor Giæver og Odd Myklebust monterer nye industriroboter inn i ulike celler for å vise teknologi for fremtidens industriproduksjon.
LABORATORIUM: Tor Giæver og Odd Myklebust monterer nye industriroboter inn i ulike celler for å vise teknologi for fremtidens industriproduksjon. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
26. aug. 2009 - 07:59

I en ombygd lagerbygning på Raufoss etablerer Sintef i disse dager nye laboratorier for automatisert produksjon.

Demonstrasjon

Her monteres nye industriroboter inn i ulike celler, noe som i og for seg ikke er uvanlig i en by som er bygd opp på industri.

Men disse robotene skal ikke produsere varer til eksport, men derimot vise teknologi for fremtidens industriproduksjon.

– Vi har sett i mange år at norsk industri flagger ut. Norsk vareproduksjon har vært i forvitring. Dette er et prosjekt som skal få norsk vareproduksjon inn i fremtiden, forteller Tor Giæver, leder for industrialiseringsgruppen ved Sintef Raufoss Manufacturing.

Derfor er forskningsbedriften i ferd med å bygge opp flere industrielle demonstratorer på Raufoss, som skal teste ut nye teorier, ny teknologi, nye metoder, IT-løsninger og systemer for fremtidens vareproduksjon i Norge.

Viktig prosjekt

Det er det Sintef-styrte prosjektet SFI Norman samt brukerstyrte innovasjonsprosjekter, som finansieres av Forskningsrådet som står bak prosjektet. I tillegg deltar flere norske industribedrifter.

– De industrielle demonstratorene er noe av det viktigste vi gjør i SFI Norman-prosjektene. Vi har fått innspill fra samarbeidsbedriftene om hvilke konsepter vi skal teste ut og endte opp med fem. Helst skal vi bygge opp demonstratorer som er av interesse for flere enn bare en bedrift, forteller han.

De fem demonstratorene har fått fengende nyord som «responsive assembly», «hybrid manufacturing», «responsive and productive condition based maintenance», «innovation culture» og «demand driven factory».

– Nå tester vi automatisert en-stykkproduksjon. Et robotsystem som kombinert med 3D kamerateknologi gjør at man kan montere ulike komponenter uten stopp som følge av omstilling i linjen, forteller Giæver.

Lønnsomhet i små serier

Målet er å utvikle et helautomatisert system eller produksjonscelle som kan sette sammen ulike produkter, uten at roboten må omprogrammeres, og produksjonen dermed må stoppes.

– Vi skal klare å produsere bremserørskoblinger fra Kongsberg Automotive og stikkontakter fra Elko på den samme linjen, legger forskingsdirektør Odd Myklebust til.

Ufordringen, ifølge Giæver og Myklebust, er blant annet å skape tilstrekkelig lønnsomhet med små serier og kort levetid for hvert produkt.

– Det sies at Norge er for dyrt å produsere i, men kanskje vi egentlig er for trege til å drive produktutvikling? Utenlandske konkurrenter er utrolig raske til å drive med produktutvikling og komme med nye produkter, sier Myklebust, som legger til at det å drive industriproduksjon i dag handler om å fornye seg kontinuerlig.

Industriell nytte

– Ikke bare når det gjelder produktutvikling, men også produksjonsutvikling, fortsetter han.

SFI Norman er eneste større, langsiktige forskningsprosjekt som går på norsk, vareproduserende industri.

– Vi skal se på hvordan disse løsningene kan implementeres i industrien. Hvis vi for eksempel kan produsere hjuloppheng til forskjellige biler i samme celle. Da har vi fått til en industriell nytte, sier Myklebust.

Software og hardware

Men like viktig for SFI Norman er å se på software og prosesser som roboter for å utvikle nye fysiske produksjonsmåter.

Det dreier seg også å identifisere metoder for forbedring av bedriftenes innovasjonsevne.

– I dag handler produksjonsutvikling like mye om software som hardware. Vi skal også forbedre kvaliteten i prosessene og gå gjennom datastyringen for å få til en høyere grad av automatisering, sier forskningsdirektøren.

Ifølge Giæver bruker de blant annet unike kombinasjoner av flerdimensjonale kamerasystemer og programvare for å utvikle såkalt adaptive prosesser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.