Shell bygger verdens største anlegg for hydrogenproduksjon ved hjelp av elektrolyse.
Anlegget skal bygges ved Shells raffineri i Köln, og få en makskapasitet på 10 megawatt. Hydrogenet skal brukes i prosessering og oppgradering av produkter som produseres ved raffineriet, men også til å utforske teknologien og hvordan hydrogen kan brukes i andre sektorer.
Prosjektet er et samarbeid mellom flere aktører, inkludert Sintef og ITM Power. Refhyne, som det heter, skal være i drift fra 2020, og vil koste rundt 20 millioner euro.
En dråpe i havet
Shell bruker i dag 180.000 tonn hydrogen årlig ved raffineriet. Denne gassen fremstilles ved hjelp av reformering av naturgass.
Fordelen med å bruke elektrolyse fremfor reformering av naturgass er at det ikke er noen direkte CO2-utslipp.
Det avhenger åpenbart av hvordan strømmen som brukes til elektrolysen er produsert, men ved gassreformering står man igjen med hydrogen og karbondioksid, mens man ved elektrolyse står igjen med hydrogen og oksygen.
Dette gir også en mulighet til å forbruke fornybar energi i perioder hvor produksjonen er større enn etterspørselen. Det kan legge til rette for mer fornybar energi i strømnettet, mener Shell.
Elektrolyseanlegget skal produsere 1300 tonn hydrogen i året – nærmest en dråpe i havet sammenlignet med behovet ved dette raffineriet alene.
- Testanlegget for hydrogenteknologi har vært en stor suksess: Nå går de for full produksjon (TU Ekstra)
Brukes til å fjerne svovel
Hydrogen brukes til å fjerne svovel fra diesel. Etterspørselen etter hydrogen har blitt stadig større etter hvert som kravene til svovelinnhold i drivstoff har blitt skjerpet.
Ifølge U.S. Enegy Information Administration er situasjonen i USA at raffinerier skaffer det meste av hydrogenet de bruker gjennom innkjøp, mens bare en mindre del blir produsert ved raffineriet.
Innkjøpt hydrogen stammer som regel fra reformering av naturgass.
Anlegget benytter PEM-elektrolyse levert av ITM Power. Prosjektet er en del av et europeisk offentlig-privat samarbeid kalt FCH JU. Dette er det niende FCH JU-prosjektet Sintef koordinerer, og det fjerde knyttet til PEM-vannelektrolyse.
- Les flere saker om hydrogenteknologi.