ENERGI

Bygger vindkraft-fundamenter inspirert av planters rotsystem

Med en egenutviklet bøyeteknologi vil svenske Stilride produsere store stålfundamenter til vindkraft. Rotsystemet til planter ga ideen som de mener vil spare store mengder betong, transport og utslipp.

Stilride har utviklet et bøyd design for fundamenter til vindkraftverk, bruer og andre store konstruksjoner Inspirasjonen kommer fra rotsystemet til trær og andre planter.
Stilride har utviklet et bøyd design for fundamenter til vindkraftverk, bruer og andre store konstruksjoner Inspirasjonen kommer fra rotsystemet til trær og andre planter. Illustrasjon: Stilride
Tommy Harnesk, Ny Teknik
10. sep. 2023 - 11:03

Oppstartselskapet Stilride holder allerede på å utvikle en elektrisk motorsykkel med sin egenutviklede teknologi for bøying og bøying av stål. Teknologien heter Stilfold og skal gjøre chassiset både sterkere og lettere samtidig som man sparer materiale.

Motorsykkelen, som skal lanseres i år, skal også være en demonstrator for foldeteknologien, med ambisjon om å finne flere bruksområder for prosessen. Nå har de søkt patent på design for fundamenter til vindturbiner, bruer og andre store konstruksjoner, med rotsystemene til trær og planter som inspirasjon. På denne måten skal det oppnås optimal fordeling av last og stivhet.

Skreddersys

Stilrides fundamenter blir skreddersydd til stedet, sier Jonas Nyvang. <i>Foto:  Tobias Ohls/Ny Teknik</i>
Stilrides fundamenter blir skreddersydd til stedet, sier Jonas Nyvang. Foto:  Tobias Ohls/Ny Teknik

– Et konvensjonelt fundament «tvinges» ned i bakken og må overkompenseres for å fylle sin funksjon. Med vår bøyeteknologi kan vi både bygge inn styrke og skreddersy fundamentet til bakken på stedet, sier Jonas Nyvang, daglig leder og medgründer i Stilride.

Sammen med Peikko, en leverandør av vindkraftfundamenter med salg i 33 land, har Stilride gjort analyser som viser store potensielle besparelser. Til et tradisjonelt betongfundament for en 7 MW vindturbin trengs 2500 tonn betong og 150 tonn armering, som er beregnet å gi i overkant av 900 tonn karbondioksidutslipp.

Sparer også kjøring

Med stålfundamenter i «treinspirert» teknologi går det med 570 tonn stål. Bruker du svensk, resirkulert stål, utgjør karbondioksidutslippet 171 tonn, ifølge Stilride. En reduksjon på rundt 80 prosent.

– Vi har fått veldig gode beregningsdata som bekrefter at det finnes en business case. Og da har vi ikke engang regnet med logistikken – ifølge Peikko trengs det rundt 90 lastebiler med sement til et konvensjonelt fundament av denne størrelsen, ofte til utilgjengelige steder, sier Nyvang.

Fundamentene sprer seg ut som et rotsystem. <i>Illustrasjon:  Stilride</i>
Fundamentene sprer seg ut som et rotsystem. Illustrasjon:  Stilride

Den europeiske bransjeorganisasjonen Wind Europe anslår at det vil bli bygget rundt 12.000 landbaserte vindturbiner i Europa i løpet av de neste fem årene. Dersom alle disse bruker fundamenter med Stilrides teknologi, vil det ifølge de to selskapenes beregninger spare 8 megatonn karbondioksid – det er en fjerdedel av Sveriges totale årlige utslipp.

Selskapet er nå i samtaler med flere store stålleverandører for å finne stål med så lavt klimaavtrykk som mulig, sier Nyvang.

– Neste steg blir å produsere den første fundamentprototypen.

Artikkelen ble føst publisert på Ny Teknik

Tue Beijer med en prototyp på Stilrides vindkraftfundament i stål. <i>Foto:  Tobias Ohls/Ny Teknik</i>
Tue Beijer med en prototyp på Stilrides vindkraftfundament i stål. Foto:  Tobias Ohls/Ny Teknik
Her kommmer 2.8 tonn stein, og rammer konstruksjonen med 1000 kJ. Det meste av kreftene tas av det øvre laget, lag nummer to fordeler kreftene tl kræsjboksene, som hviler på den stive stålkonstruksjonen.
Les også

Bruker aluminium til ny skredsikring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.