VINDKRAFT

Byggingen har startet: Verdens største flytende vindturbiner skal til Portugal

Tre flytende vindmøller på 8,4 MW settes i drift neste år.

Pilotanlegget med Windfloat-platformen brukte en 2 MW Vestas-vindmølle. Fundamentet og møllen ble tauet ut på plass i januar 2012, og tatt ned igjen i 2016.
Pilotanlegget med Windfloat-platformen brukte en 2 MW Vestas-vindmølle. Fundamentet og møllen ble tauet ut på plass i januar 2012, og tatt ned igjen i 2016. Foto: Principle Power
AV SANNE WITTRUP, ING.DK
13. sep. 2018 - 18:32

Konsortiet WindPlus, som er ledet av portugisiske EDP Renewables, har bestilt tre havvindmøller fra den danske produsenten MHI Vestas til neste trinn av sitt prosjekt med flytende vindmøller, kalt WindFloat Atlantic.

De tre møllene på 8,4 MW med rotordiameter på 164 meter vil være de største og kraftigste vindmøllene som noensinne har blitt installert på et flytende fundament til sjøs.

Byggingen av de tre flytefundamentene har nettopp startet ved bedrifter i Portugal og Spania.

Pilotanlegg tatt ned igjen

Ifølge bedriften Principle Power fra Seattle, som står bak konseptet, regner man med at den flytende havvindparken på til sammen 25 MW effekt vil være i drift i andre halvår 2019.

Vestas har tidligere levert en vindmølle på 2 MW til pilotprosjektet som bestod av ett enkelt flytende fundament med en vindmølle på. Den ble satt i drift primo 2012.

I juli 2016 ble fundamentet og vindmøllen tauet inn til land og demontert etter å ha gjennomført alle de planlagte testene.

For MHI Vestas handler prosjektet særlig om å skaffe seg viktige erfaringer fra installasjons- og driftsperioden. Det gjelder både driftens påvirkninger på selve vindmøllen og fundamentet dens, samt på hovedkomponenter, og i siste rekke ytelsen.

«Våre tidligere erfaringer med det halvt nedsenkbare, flytende fundamentet gjør at vi har stor tro på dette prosjektet,» sier MHI Vestas Chief Technology Officer, Torben Larsen i en pressemelding.

Det smarte med plattformkonseptet til Windfloat, er at den er enkel å montere, fordi alt er samlet i en tørrdokk på forhånd. Deretter slepes alt sammen ut på plass og festes til bunnen med fire fortøyninger.

Plattformen, som i pilotprosjektet med 2 MW-møllen kostet nesten 230 millioner norske kroner, er konstruert for å bære møller på helt opp til 10 MW.

Pumper vann mellom pontongene

Pontongene er halvt nedsenkede, og det pumpes vann fra pontong til pontong ettersom vindens retning endrer seg, for å stabilisere plattformen ved væromslag.

Vis mer

Prinsippet gir ifølge direktør Joao Metelo ved Principle Power, mulighet for å plassere offshore-vindprosjekter på stedene med de aller største vindressursene, uavhengig av vanndybden.

«Vi mener at dette prosjektet, som kombinerer det aller siste innenfor offshore-vindmølleteknologi med det nyeste innen fundamentkonstruksjon, viser hvordan WindFloat kan være attraktiv for prosjektutviklere i Europa og andre steder i verden,» sa Metelo da de satte i gang med byggingen av de tre nye plattformene.

På Principle Powers nettsider ligger en interaktiv grafikk med mange flere detaljer om konseptet. Siden laster tregt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Saken ble først publisert på Ingeniøren.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.