KARRIERE360

Byggingeniør blir fiskeriminister: – Erfaringen som sivilingeniør er nyttig, uansett posisjon

Geir-Inge Sivertsen mener at en sivilingeniørutdanning er nyttig, uansett posisjon. I dag ble han fiskeriminister.

Statssektretær Geir-Inge Sivertsen startet på ingeniørhøyskolen i Narvik i 1986. Deretter gikk han bygg og anlegg på NTH (nå NTNU) i Trondheim og ble sivilingeniør.
Statssektretær Geir-Inge Sivertsen startet på ingeniørhøyskolen i Narvik i 1986. Deretter gikk han bygg og anlegg på NTH (nå NTNU) i Trondheim og ble sivilingeniør. Foto: Høyre
24. jan. 2020 - 11:20

Geir-Inge Sivertsen (H) fra Senja har siden november vært statssekretær for næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. I dag ble han utnevnt til fiskeri- og sjømatminister i Norge.

Han blir dermed regjeringens eneste ingeniør, etter at folkehelseminister og akvaingeniør Terje Søviknes i dag gikk ut av regjeringen, sammen med resten av Frp.

Eneste ingeniør i regjeringen

En gjennomgang TU har gjort av CV-ene til alle de 99 politisk ansatte på Stortinget, viser at regjeringen preges av humanister og samfunnsvitere (34), jurister (23) og økonomer/markedsførere (24). 

Sivertsen kommenterte da at han tror sammensetningen påvirker beslutningene som tas, og at han gjerne skulle hatt flere teknologer som kolleger i politikken.

– Det er viktig å se en sak fra flere sider, og også ha med seg den teknologiske tilnærmingen. Det hadde vært like uheldig om det bare var sivilingeniører og ingen økonomer, sa Sivertsen til TU.

– Bra å være ingeniør og politiker

– Min inngang i politikken var tilfeldig. Jeg startet i lokalpolitikken fordi jeg ville påvirke lokalmiljøet, sa Sivertsen til TU.

Han startet på ingeniørhøyskolen i Narvik i 1986, og gikk deretter bygg og anlegg på NTH (nå NTNU) i Trondheim og ble sivilingeniør.

Sivertsen har jobbet både med bygg og anlegg, og i kraftbransjen. Før han ble ordfører i Lenvik var han administrerende direktør i Nor-Team Entreprenørforretning på Finnsnes.  

– Utdanningsvalget var litt tilfeldig, men samtid en nysgjerrighet for ingeniørfag og det å være med på noe man kan se et varig resultat av. Faren min var håndverker og jeg syntes det var spennende, fortalte Sivertsen til TU.

Elon Musk har ved hjelp av ny batteriteknologi og dyktige ingeniører klart å endre bilindustrien i løpet av ti år, skriver Tormod Haugstad.
Les også

Teknologer vil prege samfunnsutviklingen – selv om de ikke sitter i regjeringen

– Bra å være ingeniør og politiker

Han sier at han absolutt har hatt bruk for ingeniørkunnskapen i jobben som politiker:

– Jeg var ordfører i Lenvik i åtte år, en kommune med stor bygge- og næringsaktivitet. Å ha innsikt i hvilke prosesser som er viktige, og i plan- og bygningsloven var en fordel. Også det fagtekniske har vært nyttig, både for å vurdere prosjekter og legge føringer for hvordan de skulle utformes og gjennomføres, sier Sivertsen.

Han og tror ingeniørbakgrunnen kommer godt med også i regjeringen.

– Utdanning og erfaring som sivilingeniør er en såpass bred plattform at det er nyttig, uansett posisjon, tror jeg.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har grunn til å være tankefull. Norsk økonomi er fortsatt for tungt basert på sardinboks-økonomi - aluminuim, fisk og olje. Vi mangler skalerbare selskaper innen fremvoksende teknologier. 
Foto: Arash A. Nejad
Les også

Er det fravær av teknologi som senker kronekursen?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.