Til tross for fine 3D-modeller på dataskjermer, er fysiske modeller overlegne kommunikasjonsverktøy.
- De overlever på tross av den voldsomme utviklingen innen virtuelle medier, sier Karl Andersen, daglig leder i GeoXpo AS.
Modellene av bydeler i Oslo og Mandal er laget i målestokk 1:1000 til permanent offentlig utstilling. Ved siden av dette har de levert en del prosjekteringsmodeller i målestokk 1:500, men ikke i tilknytning til oppdragene med Oslo og Mandal.
Modellene lages ut fra en 3D-punktsky fra laserskanning ved hjelp av fly. Denne punktskyen brukes sammen med digitalt kartverk (GIS) som underlag for å modellere bygningene med DAK-verktøy.
Effektive metoder
Selskapet har lagt ned et omfattende arbeid for å utvikle effektive metoder. De skal bearbeide geografiske data for å oppnå digitale modeller som utgangspunkt for videre bearbeidelse i DAK/DAP-prosesser.
I produksjonen bruker de 3D-skriver og CNC-fres, enten hver for seg eller i kombinasjon.
- Det hele minner mye om teknikken som brukes for å lage raske prototyper, sier Andersen.
Som DAK-verktøy bruker de Microstation og tilleggspakken InroadSite for å bearbeide vanskelige punkter i utarbeidelsen av landskapet. Vanligvis blir bygningene laget med rette fasader, mens det blir mer detaljer på takene. Enkelte bygg får betegnelsen monumentalbygg og blir utformet mer detaljert med søyler og vinduer.
- Modellene kan brukes blant annet i forbindelse med arkitektkonkurranser der det ofte er behov for å lage flere eksemplarer av samme område. Dette er hittil løst ved manuell repetitiv produksjon med papp og skalpell, sier Andersen.
Erstatter
- Vi kjenner dette nisjemarkedet godt gjennom mange års erfaring med manuell modellbygging for arkitekter og planleggere. Nå regner vi med at disse metodene vil erstatte dagens manuelle produksjon av landskaps- og situasjonsmodeller. Dette gjelder dog ikke for arkitekturmodeller der man gjerne veldig fritt bruker et stort spekter av materialer og metoder. Her vil håndverk i stor grad være i bruk også i fremtiden, men med større innslag av deleproduksjon via DAK/DAP, påpeker han.
Modellene er foreløpig relativt kostbare, men det er mulig å lage enda mer rasjonelle metoder etter hvert. Da vil også bruken av fysiske modeller i prosjektering og presentasjon øke.
- Utfordringen er å skape mest mulig synergi mellom fysiske og virtuelle modeller og se etter nye muligheter for å kombinere dem, sier Andersen.