Energibedriftenes Landsforening (EBL) vil doble antall kvinner i energibransjen, som fortsatt sliter med en kvinneandel på bare 18-20 prosent.
Nå starter mentorprogrammet som skal hjelpe kvinnelige styre- og lederemner å nå sine mål.
– Jeg har vært på et par konferanser i tidligere jobber, men føler at slike arenaer ikke er godt lagt opp til nettverksbygging. Det er på slike konferanser jeg virkelig innser hvor få kvinner det er i bransjen, sier Siw Linnea Jansen (30) i Statkrafts konsernrevisjon.
Skal vi tro mentor Astrid Brunt, juridisk direktør i Statnett, er kommentaren fra sivilingeniøren helt vanlig.
Søker likesinnet
– Enhver arbeidsplass eller arena må inneholde kvinner for å være attraktiv for kvinner. Få er så tøffe at de ønsker å gå inn i et miljø med bare det motsatte kjønn. Alle liker å være blant likesinnede, konstaterer Brunt.
Etter ett års fartstid i Statkraft, har Jansen søkt på Energibedriftenes Landsforenings (EBL) første mentorprogram for kvinner. Nå håper hun å få utdelt en mentor som er relevant for hennes stilling, og som hun har god kjemi med.
– Jeg vil lære mer om bransjen, utvikle nettverket mitt og helst lære noe om meg selv underveis. Dessuten ønsker jeg å utvikle mer selvtillit i møte med kvinner og menn i toppstillinger, sier Jansen.
Les også:
Vil doble
Energibransjen er ennå ikke kvitt forgubbingsstempelet. Kvinneandelen både totalt og i ledende posisjoner er på bare 18-20 prosent. Slik skal andelen dobles:
- Alle styrer i bransjen skal ha minst 40 prosent andel av begge kjønn innen 2010.
- Ledelsen i selskapene skal ha minst 30 prosent andel av begge kjønn innen 2012.
- Nyrekruttering av ingeniører bør ha samme kjønnssammensetning som de som går ut av utdanningene.
– Det er et tankekors at vi bare utnytter halvparten av den norske befolkningen når vi rekrutterer til bransjen. Behovet for kompetente folk er stort, og kampen om disse vil tilspisse seg, selv om det er dårlige tider akkurat nå, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i EBL.
20 søkere
Totalt 20 kvinner fra små og store energiselskaper har søkt om å få sin egen mentor, og jakten på å finne disse er i full gang.
– Noe som kan være typisk for en kvinnelig sjef er at de fort kan bli for mye venninne eller mor enn sjef. Da kan de få hjelp til å jobbe med å bli mer fokusert på resultatoppnåelse, sier Brunt.
Ny kvinnekonferanse
EBL planlegger for øvrig sin fjerde kvinnekonferanse 21.-22. april i Oslo neste år.
Konferansen som ble arrangert for første gang i 2004, er betraktet som et viktig møtested for kvinner i energibransjen.
Aktuelle energipolitiske temaer vil stå på dagsorden. Mentorordningen ble foreslått på konferansen i 2007.
Les også: