Det Canadiske forskningsrådet vil snakke med norske små og mellomstore bedrifter som er interessert i teknologisamarbeid. De vil koble dem til bedrifter i Canada hvor begge parter kan tjene på samarbeid. Samtidig erkjenner de at det ikke holder å referere til en webside. De kommer til Norge for å intervjue bedrifter som ønsker seg en partner.
Canada har den samme utfordringen som i de nordiske landene; nesten all teknologi skjer utenfor landets grenser. Likevel dukker det opp små innovative bedrifter med spennende produkter og teknologi. Det Canadiske forskningsrådet, NRC, har håndfast til verks siden 1946 for å gi støtte til slike bedrifter da INA -Industrial Research Assistance Program ble opprettet. I dag har de 260 teknologirådgivere fordelt på 90 kontorer over hele landet som driver rådgivning og gir finansiell støtte til bedrifter hvorav de aller fleste har mindre enn 20 ansatte.
— Vi ønsker å utvide virksomheten vår ved å koble våre bedrifter til utenlandske og vi synes at de nordiske landene er svært interessante for oss. Vi har de samme holdinger og næringslivet domineres av små og mellomstore bedrifter, sier Johannes Larsen i INA. Det nordiske navnet skyldes at han kommer fra Danmark, men havnet som 21-åring i Canada for å jobbe som skiinstruktør! (Forklaringen på denne tilsynelatende umuligheten skyldes at han hadde hatt et kjæreste i Hemsedal hvor han fikk et godt forhold til skisporten.)
Canadierne kommer til Norge i september for å intervjue en rekke bedrifter i fire norske teknologiparker, men er åpne for at andre bedrifter også melder seg på. De har allerede gjennomført en liknende intervjurunde i Danmark med meget gode resultater. Mange av de intervjuede bedriftene er i samtaler med mulige Canadiske partnere om teknologisamarbeid.
— Vårt utgangspunkt er databasen SONAR som inneholder oppdatert informasjon om 12 000 teknologiprosjekter i Canada og vi får svært mange treff når vi søker. Det er et godt utgangspunkt for det videre manuelle arbeidet med å sortere frem de beste mulighetene. Når det er etablert kontakt mellom Canadiske og skandinaviske bedrifter kan vi gi støtte til at partene får treffe hverandre. Dette burde være en god mulighet for norske bedrifter som ser muligheter på det nordamerikanske markedet, sier Larsen.
Bedrifter som er interessert i samarbeid kan kontakte den Canadiske ambassaden i Oslo.
orv