Til tross for små oppstartsproblemer regner forskerne oppstarten av den mye omtalte partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) som en kjempesuksess.
I går kveld besluttet forskerne å sende partikler gjennom den 27 kilometer lange tunnelen også andre veien, noe man omtaler som "beam two" (stråle 2), skriver danske Ingeniøren.
Les også: Startproblemer for CERN-akseleratoren
200 runder
Forskerne har så langt greid å få de mellom 10 og 20 centimeter lange protonbuntene til å sirkulere rundt 200 ganger hver gang partiklene ble skutt inn i ringen.
Det blir imidlertid småtterier i forhold til hva LHC skal kunne yte når kreftene settes i sving for alvor.
Partiklene skal etter planen kunne forsere en 27 kilometer lang runde i akseleratoren 11.000 ganger i sekundet, når maskinen brukes på full kapasitet.
Starter kollisjoner snart
Et sentralt mål for CERN-forskerne er å framprovosere (relativt) høyenergetiske partikkelkollisjoner, noe som knyttes til både frykt og forventninger.
Så langt er det usikre prognoser for når dette først vil skje: enkelte snakker om to måneder, andre om to uker, men "oktober" ser ut til å være gjengs oppfatning.
Den danske partikkelforskeren Rasmus Mackeprang opplyser imidlertid til Ingeniøren at man ønsker å sette i gang kollisjoner innen få dager, og kanskje allerede i dag.
Enorme krefter
Disse første kollisjonene vil ha liten vitenskapelig verdi, men først og fremst være nyttig for å fininnstille forskernes instrumenter.
Igjen er det senere i prosjektet de virkelige kreftene settes inn. Partikkelsammenstøtene skal forekomme hele 40 millioner ganger i sekundet, og generere to megabyte med data for hver eneste av dem.
Med litt hoderegning betyr det at datamengder på 80 terabyte skal arkiveres hvert sekund.
Tilbake til universets start
CERN-eksperimentet har som mål å gjenskape øyeblikket like etter det såkalte "Big Bang", for bedre å forstå universets opprinnelse.
Det har på forhånd framkalt så vel forventning som dødsfrykt, hos både forskere og vanlige folk.
Les også:
Går verden under i morgen?
For de mest bekymrede, anbefales nettsiden "Has the Large Hadron Collider destroyed the earth yet?" (
http://hasthelhcdestroyedtheearth.com), som kontinuerlig overvåker om - ja, nettopp - jorden har gått under.
Det finnes også en noe urovekkende webkameratjeneste for dem som vil følge prosjektet sekund for sekund.