MARITIM

Champagnevrak i Sverige blir et fortidsminne

Seilskipet fra 1800-tallet gikk ned. utenfor kysten av Öland. Først i sommer oppdaget man drikkevarene som fortsatt var om bord.

Et hundretalls flasker champagne ble i sommer funnet i et skipsvrak utenfor svenskekysten.
Et hundretalls flasker champagne ble i sommer funnet i et skipsvrak utenfor svenskekysten. Foto: Tomasz Stachura/Baltictech/AP/NTB
Wenche WillochWenche WillochNyhetsleder
11. aug. 2024 - 16:00

Et hundretalls flasker champagne, leirflasker med karbonert vann og velbevart porselen ble funnet av dykkere i et skipsvrak utenfor Blekinges kyst i Sverige i juli. Myndighetene erklærer nå vraket for fornminne, slik at det kan beskyttes og bevares for fremtiden, skriver de i en pressemelding.

– Champagneflaskene er et fantastisk velbevart funn som gir oss et øyeblikksbilde av sjøfarten og livet om bord på slutten av 1800-tallet. Nå får vraket et tydelig og sterkt vern som fornminne, noe som innebærer at det ikke på noen måte kan skades og at gjenstander ikke kan tas fra vraket uten vårt tillatelse, sier Magnus Johansson, som er antikvar i Blekinge fylke.

Et av de siste seilskipene

Skipsvraket har vært kjent siden 2016, da det ble oppdaget i forbindelse med en oppmåling i regi av det svenske sjøfartsverket. Vraket var et seilskip i tre, og kun kort etter forliset overtok dampskipene. Funnet er registrert i riksantikvarens kulturmiljøregister. 

– Hadde skipet forlist før år 1850, ville funnet automatisk vært et fornminne, men vi har konstatert at vrakets kulturhistoriske verdi var så høy at det likevel bør erklæres som fornminne, sier Daniel Tedenlind, antikvar i Kalmar fylke.

Luksusbobler uten alkolhol

Vraket ble funnet knapt fire mil sør før den svenske øya Öland.

Også godt bevart porselen og sodavann i leirflasker ble funnet. Teknikken for å karbonere vann ble utviklet på slutten av 1700-tallet og var da et dyrt produkt, skriver svenske TT (via Ny Teknik).

Den ene portalen til Vassbygdtunnelen fra 1967.
Les også

Skal bruke 70 mill. på å rehabilitere denne tunnelen fra 1967

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.