På jubileumssymposiet "To års forskning med Chandra" i Washington DC i fjor høst ble det presentert et vell av ny informasjon om røntgenuniverset. Dessuten meddelte Nasas hovedkvarter at det vellykkede romobservatoriet kommer til å få sin operasjonstid utvidet fra fem til ti år.
Av Chandra-bidrag de siste to årene kan nevnes oppdagelsen av den fjerneste gruppen røntgengalakser. Gruppen 3C294 ligger omkring 10 milliarder lysår borte, eller 40 prosent lenger ut enn nest fjerneste gruppe. Oppdagelsen hjelper astronomene å se hvordan universet så ut da alderen bare var ca. en femdel av hva den er i dag. Chandra Deep Fields eksponeringene har gitt inntrykk av hvordan individuelle røntgenkilder så ut for 12 milliarder år siden, da universet vrimlet av sorte hull. Og Chandra har gitt indikasjoner på en ny, mellomtype sorte hull, en slags missing link mellom de små som oppstår ved kollaps av enkeltstjerner med stor masse og den superstore varianten som ser ut til å befinne seg i sentrum av de fleste galakser.
Fra den senere tid har Chandra-observasjoner kastet nytt lys over mørk materie. I en studie av fem galaksegrupper mellom 1,4 og 4,0 milliarder lysår borte, har for eksempel forskere ved University of Cambridge kommet til at stjernene og varme gasser i galaksene til sammen bare representerer omkring 13 prosent av massen. Tidligere har forskere antatt at mellom 80 og 95 prosent av universets masse var mørk. Nå er altså tallet beregnet å være 87 prosent, i hvert fall for de fem galaksegruppene. I en annen studie har forskere ved Massachusetts Institute of Technology og Pennsylvania State University beregnet fordelingen av mørk materie i galaksegruppen EMSS 1358+6245 omkring fire milliarder lysår borte.