Til etterretning: Statsminister og skipsreder Chr. Michelsen testamenterte – etter dagens kroneverdi – 500-600 mill. kroner til anvendt forskning til et institutt som skulle bære hans navn. Det var i mellomkrigsperioden den desidert største finansieringskilde for fri anvendt FoU i kongeriket.
Etableringen av CMI fikk en stor betydning ved oppbygging av FoU-Norge etter krigen i og med at det allerede fantes en liten, men effektiv nøkkelorganisasjon med gode medarbeidere og internasjonale kontakter/nettverk.
CMI spilte blant annet en viktig rolle med oppbygging av Sentralinstituttet (Odd Dahl, CMI, tegnet mye av forskningsbygget), kjernefysiske strålingslaboratorier i Bergen (Haukeland Sykehus og UiB), IFA/reaktoren JEEP på Kjeller (en internasjonal sensasjon – kritisk i 1952!), Haldenreaktoren 58, Solobservatoriet på Harestua UiO, det europeiske kjernefysikksenteret CERN (CMI sekretariat 1951-55), BCG-laboratoriet samt flere viktige industriprosjekter, f.eks. Martens molekylardestillasjonsanlegg.
På 60- og 70-tallet var Sintef, SI og CMI de tre frie sentrale oppdragsinstituttene i Norge med løpende kontakt også gjennom årlige felles styremøter med NTNF som observatør.
Jan. A. Andersen
tidl. administrerende direktør
for CMI, Nutec og Munck Gruppen