Olje- og energiminister Einar Steensnæs måtte gi opp forsøket på å stanse de planlagte gasskraftverkene på Vestlandet ved å nekte å forlenge konsesjonen til Naturkraft. Men han står fast på løftene om milliardstøtte til CO2-frie gasskraftverk.
- Jeg kan ikke ta stilling til den politiske delen og utsiktene til milliardsubsidier, men det er mange tekniske og økonomiske usikkerheter forbundet med bygging av CO2-frie gasskraftverk, sier sjefsingeniør i miljøteknologi Statoil, Edgar Furuholt.
Furuholt peker på at det ikke vil være forsvarlig å gå direkte på en fullskala utbygging basert på dagens renseteknologi uansett politiske føringer. Dette må gå trinnvis som all annen utvikling.
Tre forslag
En lang rekke forslag er lansert til såkalte SepDep-anlegg for separasjon og deponering av CO2. Tre forslag peker seg likevel ut.
Det ene, som også er kommet lengst i utvikling, er fjerning av CO2 fra konvensjonelle gasskraftverk med bruk av aminfelling. Det andre er Hydros forslag om å reformere naturgassen til hydrogen og derigjennom skille ut karbondioksydgassen før forbrenning. Det tredje er Aker Technologys HiOx-metode som separerer nitrogen og oksygen fra luften og brenner naturgassen med oksygen slik at avgassen blir CO2 og vann.
Hvis denne teknologien skal brukes, må den videreutvikles, mener Furuholt. Ny teknologi basert på en ny type aminer i kombinasjon med ny membranteknologi kan bli vesentlig mye billigere og vil kreve mye mindre plass.
Tidligst i 2007
Statoil vil i år utarbeide planer for et pilotanlegg i mellomskala. Etter en eventuell beslutning om et fullskalaanlegg, vil bygging av et slikt ta enda to til tre år. Hydros hydrogenkraftprosjekt er langsiktig.
En annen spennende teknologi er AZEP, for Advanced Zero Emission Power, hvor en keramisk membran bygges inn i selve brennkammeret og sørger for at forbrenningen skjer i ren oksygen. - I beste fall kan en storskalademonstrasjon av AZEP være i drift i 2007, sier assisterende direktør i Norsk Hydros energidivisjon, Elizabeth Bauman Ofstad.
Hydro håper denne teknologien i fremtiden kan ettermonteres i tradisjonelle gasskraftverk.