SAN FRANCISCO: Hanemann er direktør i California Climate Change Center ved Berkely. Han mener det er viktig å regulere markedet for å oppnå CO2-reduksjoner.
–California har tradisjon for markedsreguleringer basert på vitenskapelig forskning. Det er nødvendig for å få til de endringene vi ønsker. Det er selvsagt viktig å få på plass et marked for utslippskvoter, men myndighetene må stille klare krav dersom det skal komme ny teknologi, sier Hanemann.
Vanskelige tiltak
Hans forskning innen økonomi fokuserer mye på modellering av individers og selskapers adferd i markedet.
–Reguleringer er nødvendig der det er vanskelig å få til endringer som for eksempel innen landbruk og transport. Våre studier viser at når miljøtiltak blir implementert, er det de som blir direkte regulert som endrer sine strategier og sin måte å gjøre ting på. Og det må være spesifikke reguleringer fordi det er svært vanskelig å få til helhetlige reguleringer, sier Hanemann.
Han forteller at de i California har handlet som om klimaendringene er et lokalt problem. –Dette har gjort det mulig å implementere konkrete tiltak som fungerer, understreker professoren.
Trenger masseproduksjon
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som kjemper for at Norge skal gjøre mest mulig av klimatiltakene på hjemmebane, er strålende fornøyd med støtten fra Berkeleyprofessoren.
– Det er et paradoks at man i USA legger vekt på å regulere markedet. Men i California har de innsett at man ikke kan overlate klimaproblemet til markedsaktørene. Nye teknologier, som for eksempel solcelleteknologi, kan bli konkurransedyktige. Men for at produksjonskostnadene skal komme på nivå med tradisjonelle teknologier trengs det masseproduksjon. Og det er nødvendig med reguleringer for å få dette til, sier Solheim.
–- Vil du anbefale Jens Stoltenberg å besøke Berkeley-universitetet?
– Han ville sikkert hatt stor glede av å snakke med disse økonomiprofessorene, sier Solheim.
Miljø- og utviklingsministeren understreker at det er viktig å ha en blanding mellom markedsmekanismer og reguleringer. – Vi trenger både kvotesystemet og konkrete tiltak som stimulerer ny teknologi.