NETTARKIV

CO2-rensing splitter miljøbevegesen

Mona Strande
1. feb. 2007 - 12:01

Bellona og Norges Naturvernforbund vil ha renseanleggene på plass så fort som mulig, mens Greenpeace og Norges Miljøvernforbund synes det hele er bortkastede penger. Greenpeace mener det trengs mer teknologiutvikling før det kan bygges et eneste fullskala renseanlegg for CO 2.

– All forskning viser at det ikke er dagens teknologi som løser dette problemet best. Hvis vi skal gjøre noe, er det viktig at det gjøres skikkelig, så vi får en løsning som kan brukes andre steder i fremtiden. Effektene på miljøet over tid er viktigere enn å få en løsning umiddelbart, sier leder Truls Gulowsen, Greenpeace Norge, og legger til at det blir helt feil å hoppe over utprøvingsfasen, slik han hevder det prøves på ved Mongstad.

Leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund mener hele CO2-rensesaken er en "jippo", og at et slikt anlegg uansett blir for dyrt.

Norges Naturvernforbund er av en annen oppfatning: – Regjeringen må sørge for et fullskala renseanlegg på Kårstø så raskt som mulig. For hvert år dette gasskraftverket blir stående urenset, vil det slippe ut over en million tonn CO 2. Jo lenger det blir gående uten rensing, desto større reduksjoner må til andre steder i Norge, sier leder Lars Haltbrekken.

Nestleder i Bellona, Marius Holm, støtter også en rask utbygging.

– Vi kan ikke utsette rensingen i påvente av ny teknologi, sier Holm.

Fredag 26. januar var blant annet miljøvernbevegelsen innkalt til et samråd med regjeringen for å gi råd i videre saksgang rundt etableringen av CO 2-fangstanlegg både på Kårstø og Mongstad.

– Jeg er glad for at det er full enighet om at anleggene skal renses for CO 2, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy i samrådet.

Der var verken Greenpeace eller Norges Miljøvernforbund til stede. Mona Strande

Les mer på www.tu.no/energi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.