LENA: Industriell Design & Teknologi (IDT) har to hovedområder. Det ene er ingeniørtjenester innen konstruksjon og automatisering samt bygging av spesialmaskiner til industrien. Det andre er en møbelvirksomhet der de konstruerer og produserer ergonomiske kontormøbler. I tillegg håper daglig leder Svein Iversbakken at et nyutviklet søylesystem for data/tele og strøm til kontorlandskap skal bli et nytt bein de kan stå på.
Beliggenheten på Lena betyr kort vei til industrimiljøet på Raufoss. Der har de både ingeniøroppdrag og leverer maskiner. Dessuten bruker de ekstruderte aluminiumprofiler produsert på Raufoss i sine møbler .
Har DAK-et i 20 år
Iversbakken var utdannet maskiningeniør på Gjøvik og hadde konstruktørerfaring fra en annen ingeniørbedrift da han startet for seg selv på hjemstedet, etter at han fikk et etableringsstipend for ti år siden. Her tilbød han DAK-tjenester inne mekanisk konstruksjon basert på AutoCAD i flere år. – Jeg har et langvarig forhold til Autodesk-produktene etter at jeg lærte AutoCAD, versjon 2.5 for 20 år siden, sier han.
Først i 2001 begynte ting å skje raskt. Da startet ekspansjonen fordi oppdragsmengden økte kraftig. Siste år økte staben fra 12 til 30 ansatte. I 2004 omsatte bedriften for 23 millioner kroner, mens årets tall ser ut til å ende på nærmere 35 millioner kroner.
Grunnlaget er en god ingeniørstab. Bedriften har i dag blant annet 13 lisenser på 3D konstruksjonssystemet Autodesk Inventor, som danner ryggraden for konstruksjonsarbeidet. Nesten halvparten av staben kan bruke DAK-verktøy.
– Uten dyktige konstruktører som utnytter 3D-modellering til fulle, hadde vi ikke klart en slik ekspansjon, sier Iversbakken. Alt konstruksjonsarbeid modelleres i Inventor og visualiseres med 3D Studio Viz. Skikkelig visualisering er viktig for å vise resultatet for kunder. Visualiseringen med 3D-modellen som utgangspunkt gir så bra resultat at det brukes til å lage møbelbilder.
Arbeider på tvers
Selv om ingeniørstaben er delt inn på aktivitetsområdene, må de i perioder arbeide på tvers av grensene. – Har vi et fall innen ingeniørtjenester og egne produkter på industrisiden, kan de settes til å gjøre arbeid på møbeldesign. Det normale er imidlertid at de som arbeider på møbler, settes inn på maskinkonstruksjon, sier Iversbakken.
I det siste leverer de også roboter fra den tyske produsenten Kuke. – Roboter er viktige i mange av de spesialløsninger vi tilbyr industrien, sier han. En av grunnene til suksessen på industrisiden er at de tenker gjenbru kpå deler av de mekaniske konstruksjonene. Alt tegnes og konstrueres i Inventor før det settes i produksjon.
Bedriften har egen automasjonsavdeling for å ta seg av denne biten. – Vi må være en totalleverandør. Det er viktig for å holde kvaliteten, påpeker Iversbakken.
Å få tak i nye gode fagfolk innen mekanisk konstruksjon er ikke lett. Riktignok har han fått Anders Tokerud inn i staben. Han ble norgesmester da Autodesk avholdt sin Inventor-konkurranse i 2002.
Iversbakken sitter også i en gruppe som kommer med råd til Høgskolen på Gjøvik slik at nye ingeniører skal få relevant utdanning som passer til næringslivet. – Vi får nyutdannende ingeniører som er gode på DAK-verktøy, og da er de kommet langt i prosessen for å bli gode konstruktører, sier han. – Det med konstruksjonserfaring får komme etter hvert.
Etter konstruksjon og produksjon av spesialmaskiner for industrien, har de nå laget en del standardprodukter som enkelt kan tilpasses de enkelte kundenes behov. Som et eksempel trekker Iversbakken frem en stablerobot for næringsmiddelindustrien. Denne startet som en prototyp for pakking av løk hos en lokal produsent.
Andre eksempler på standardprodukter er en sveisemaskin for friksjonssveis på aluminiumprofiler. Friksjonssveisen er basert på et engelsk patent og gir en meget pen sveis.
Industridesignere
Bedriften bruker også industridesignere på møbelsiden. De kan ha gode ideer til hvordan et produkt bør se ut, men de har kanskje ikke den erfaring på produksjonssiden som trengs for å skape et mest mulig konkurransedyktig produkt.
– Vi har lagt stor vekt på å lage produksjonsvennlige produkter og lager selv det meste av støpeverktøyene, enten det er til aluminium eller plast, sier Iversbakken. For at resultatet skal bli optimalt både teknisk og økonomisk, setter de sammen et team fra starten. Det består av industridesigner, konstruktører og representanter fra de som for eksempel skal produsere ekstruderte aluminiumprofiler.