Med stengingen av to store kraftverk er Danmark for første gang noensinne helt avhengig av å kunne importere strøm på en kald vinterdag med høyt elforbruk og ingen vind, skriver danske Ingeniøren
I januar ble de danske kraftverkene Enstedværket og Stigsnæsværket stengt ned. Det ga Danmark en negativ kapasitetsbalanse på 600 MW.
– Avgjørende nytt
Ifølge den europeiske foreningen for systemoperatører, ENTSO-E er januar den første måneden noensinne, hvor det danske elsystemet er helt avhengig av import fra nabolandene.
– Dette er avgjørende nytt for Danmark. At man skal være avhengig av import er en prinsipiell annen måte å tenke på for oss. Det betyr at vi skal sikre oss alle de utenlandsforbindelser som vi kan, sier Charlotte Søndergren, avdelingssjef i Dansk Energi til sitt bransjeblad.
Les også:– Krafteksport kan skade industrien
Hollandsk forsinkelse
Dansk Energi er bekymret over at en planlagt kabel mellom Danmark og Holland er utsatt til 2017.
Årsaken er at det ansvarlige hollandske selskapet, Tennet, vil revurdere prosjektet som en konsekvens av en ny tysk lov om utenlandsforbindelser. Opprinnelig skulle kabelen – som heter Cobra og skal kunne overføre 700 MW effekt – vært klar i 2015.
– Vi kan ikke beslutte Cobra-kabelen alene. Nå har det kommet en forandring i Tyskland og derfor skal Tennet se på det som et samlet regionalt behov. Cobra kjøres plamessig, men blir bygget senere, sier direktør i Energinet.dk, Torben Glar Nielsen, til Dansk Energi.
Seks kabler
Energinet.dk har oppgradert forbindelsen til Tyskland og har seks forbindelser til utlandet under utbygging eller på planleggingsstadiet.
For Vest-Danmark handler det om en utvidelse av Skagerrak-kabelen til Norge, en utvidelse mot Tyskland i 2015 og en utvidelse mot Sverige.
Øst-Danmark vil få en sterkere forbindelse via en ny kabel på tvers av Øresund, samtidig som havmølleparken Kriegers Flak er planlagt og kan gi en ny østlig korridor til Tyskland.
Det er også innledet dialog med de engelske myndighetene om et dansk-engelsk kabel på tvers av Nordsjøen.
Les også:
En feil her vil true hele Nordens strømforsyning