Den danske Naturstyrelsen foreslår å bygge en 60 000 kvadratmeter stor kunstig øy i Flade Sø nordvest på Jylland.
Målet er at øya skal bidra til å senke nitrogennivået i innsjøen og den tilstøtende Hvidbjerg Å.
Gjenforening
Flade Sø er en grunn innsjø på rundt 485 hektar, og ligger i Thy nordvest i Jylland.
Flade Sø og Ørum Sø var tidligere én stor innsjø, som inngikk i Hvidbjerg Å-vassdraget.
Rundt midten av 1800-tallet forsøkte man å tørlegge sjøene for å skaffe mer dyrkbart land. Det ble imidlertid for ressurskrevende å holde vannet ute, og man måtte gi opp prosjektet.
Etter det mislykkete tørleggingsprosjektet, ble de to sjøene liggende adskilt. På 1950-tallet ble det også bygget en demning mellom dem.
Nå ønsker den danske Naturstyrelsen å gjenforene Flade Sø med resten av vassdraget. Det skal gjøres ved å lage en åpning i demningen mellom Flade Sø og Ørum Sø.
Les også: Slik vil de lage en ny øy i Oslofjorden
Skal få ned nitrogennivået
Målet med gjenforeningen er å få ned det høye nitrogennivået i Hvidbjerg Å.
– Erfaringer og målinger viser at våtområder og innsjøer er spesielt gode til å få ned nitrogenmengden i vannløp, fordi det dreier seg om enorme områder hvor riktig mye vann kan holdes tilbake, sier Henrik Schjødt Kristensen i Naturstyrelsen til Ingeniøren.
For å få bukt med nitrogenet, er det ikke nok at vannet strømmer gjennom sjøen, det skal helst bli der så lenge som mulig. Derfor skal det bygges et steindike like innenfor åpningen i demningen.
Naturstyrelsen forslår også å anlegge en kunstig øy på 60.000 kvadratmeter ute i sjøen. Øya skal etter planen holde vannet i sjøen lenge nok til at mest mulig av nitrogenet omsettes.
– Jo lengre vi beholder vandet i Flade Sø, jo mere nitrogen blir brutt ned, så det ikke ledes rundt i vassdraget og videre ut i Limfjorden, sier Henrik Schjødt Kristensen.
På plass i 2014?
Kristensen påpeker i en e-post til Teknisk Ukeblad at Naturstyrelsen fortsatt er i første stadie av prosjektet, som går på å gjøre en forundersøkelse av mulige løsninger.
Den kunstige øya er inntil videre bare et forslag, og det mangler fortsatt både penger og nødvendige godkjenninger.
Om disse hindringene forseres, kan imidlertid Danmark ha en ny øy allerede tidlig i 2014.
Fikk du med deg disse byggsakene?
Hardangerbrua blir første norske bru med støtdemper
Denne skal redde togpendlerne fra snøkaos