SOLENERGI

Dansk selskap bak ny type solfangere: Bruker plastfilm over en glassplate til å konsentrere solstrålene

En gigantisk konveks linse samler strålene fra sola.

Solfangere utviklet av danske Heliac fokuserer solenergien ved hjelp av en plastfolie.
Solfangere utviklet av danske Heliac fokuserer solenergien ved hjelp av en plastfolie. Bilde: Heliac
Av Liv Bjerg Lillevang, Ing.dk
15. juni 2017 - 19:00

Legg en film av plastfolie over en glassplate, og vips så har du en gigantisk konveks linse som samler strålene fra sola.

Dette er hemmeligheten bak en ny type solfangere som den danske bedriften Heliac fra Hørsholm har utviklet.

Ved hjelp av en spesialkonstruert folie som er festet på en glassplate, har firmaet skapt en linse som konsentrerer strålene, som deretter kan utnyttes til solvarme. Dette melder nettstedet Energy Supply.

Flate, uten kurver

Akkurat som i en parabolsk concentrated solar power-solfanger (CPS-solfanger) samles den fokuserte solenergien i en varmeveksler og brukes til å varme opp en varmebærende væske som kan sendes til et varmeanlegg.

I motsetning til parabolene, er Heliacs solfanger flat og uten kurver. Hvis det går slik de håper, kan de snart settes i drift på den danske øya Møn.

Leveringsbedriften E.On har nemlig søkt om en kommunal godkjenning for å bygge et anlegg på 2 MW med Heliacs solfangere ved fjernvarmeverket i Lendemarke på Møn.

For tiden er søknaden ute til høring fram til slutten av juli. Men hvis de får en godkjenning, vil byggingen kunne starte innen oktober, og etter planen stå ferdig innen slutten av året.

Lokalt produkt

I så fall vil solfangeranlegget supplere de eksisterende treflis- og oljekjelene, og bidra med 22 prosent av varmeproduksjonen til verket.

For dette bidraget til en grønnere kraftkilde, vil E.On investere omkring 7,2 millioner danske kroner.

Ved siden av å investere i grønn teknologi, vil investeringene i Heliacs solfangere også bli en investering i et lokalt produkt. Plastfolien er utviklet i samarbeid med Danapak Flexibles i Slagelse, mens de fleste av solfangernes komponenter utvikles i henholdsvis Danmark, Sverige og Tyskland.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Ing.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.