INDUSTRI

Dansk selskap skal jakte ned droner og dronepiloter som bryter loven

Med droner.

Lockheed Martins Indago 3
Lockheed Martins Indago 3 Bilde: Lockheed Martin
Av Kristoffer Lassen Jørgensen, Ing.dk
28. aug. 2017 - 19:00

Dronepiloter som bryter loven, kan i fremtiden få besøk av en helautomatisk drone som kan lokalisere, filme og overvåke dem. I spesielle tilfeller kan den også jamme signalene deres.

Billige droner har med sin store utbredelse skapt et behov for nye lover, forholdsregler og teknologier. Risikoene og mulighetene som dette fenomenet åpner for, har vist seg i både storbyer og krigssoner, samt på flyplasser og fotballarenaer.

Nå vil en dansk bedrift også utnytte droneteknologien for å hamle opp med fiendtlige, kriminelle eller uansvarlige dronepiloter.

Bedriften MyDefence, som tidligere har utviklet et jammesystem, skal utvikle et nytt anti-dronesystem sammen med den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin.

Systemet skal kunne fange opp droner i ulovlig luftrom og deretter sende en drone av sted for å finne piloten.

– Hvis en dronepilot kan sende en drone inn i et område hvor systemet ikke vil ha den, vil teknologien kunne finne både dronen og piloten, sier administrerende direktør Christian Steinø i MyDefence.

Nål i en høystakk

Danskenes overvåkningssystem Knox skal danne grunnlaget for systemet, som bruker Lockheed Martins beredskapsdrone Indago for å lete opp dronepiloten.

Når dronen «fanger» piloten, kan den følge etter den mistenkte, sende bilder og plassering tilbake til kontrollrommet eller potensielt jamme signalene til dronen.

– Den kan brukes på store installasjoner som flyplasser, militærbaser, fengsler og flåtestasjoner; alle steder hvor man har behov for å finne en nål i en høystakk, sier Steinø.

Det er planlagt at for eksempel flygelederne i kontrolltårnet på en flyplass får en alarm når Knox-systemet oppdager en drone. En knapp som sender Indago-dronen av sted, vil deretter være eneste nødvendige manuelle handlingen før identifiserbart bildemateriale og plasseringen av dronepiloten sendes tilbake til tårnet.

– Man vil kunne sende sikkerhetsvakter eller politi til plasseringen, og hvis piloten velger å pakke sammen og flykte, kan dronen fortsatt overvåke ham, forteller Steinø.

Flyplasser, menneskesmuglere og Islamsk Stat

Spesielt flyplasser sliter med droneproblemer. For bare en måned siden kom det en rapport fra de britiske myndighetene som viste, at droner nå er farligere for flytrafikken enn fugler. Det amerikanske luftfartsdirektoratet, FAA, kunne også tidligere i år melde at de får 100 henvendelser om ulovlige droner hver måned.

Men det er ikke bare de pilotene som forstyrrer flytrafikken, som er på radaren til MyDefences. Politi og militære er også mulige kunder.

– Menneskesmuglere bruker droner i store havner for å lete etter sikkerhetsvakter, og der vil det være naturlig å bruke systemet, sier Steinø.

Han ser samtidig for seg at teknologien kan være brukbar i den militære kampen mot Islamisk Stat. Tidligere meldinger viser at de har begynt å bevæpne droner med granater og improviserte sprengladninger.

Systemet forventes å være ferdig utviklet om 6-8 måneder, og representerer ifølge Christian Steinø bare den første fasen av et langt større prosjekt. Hva annen fase vil innebære, ønsker han ikke å avsløre nå.

Artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.