Når forskere har skullet undersøke hvor mye verdenshavene stiger, har de arktiske havområdene alltid skapt problemer. Dårligere satellittdekning og tykke islag gjør det vanskelig for forskerne å måle havnivåstigningene like nøyaktig som andre steder på kloden.
Nå har forskere fra DTU Spaces geodesi-avdeling og det geodetiske forskningsinstituttet ved Münchens tekniske universitet analysert omfattende datamengder fra satellittmålinger gjennom 27 år. Forskerne har analysert totalt 1,5 milliarder målinger fra radarsatellitter. Dette skriver DTU i en pressemelding.
Siden 1996 har de arktiske havområdene opplevd en gjennomsnittlig havnivåstigningen på 2,2 mm i året. Dersom man bare ser på området ved havstrømmen Beaufort Gyre nord for Grønland, Canada og Alaska, er den årlige stigningen over 10 mm, viser forskernes resultater.
Undersøkelsen er basert på høydemålinger fra rommet via satellitter og strekker seg over perioden fra 1991 til 2018, selv om den mest nøyaktige oversikten bare fås hvis man fjerner en satellitt fra før 1996 og dermed bare måler mellom 1996 og 2018.
«Nå har vi den hittil mest komplette og nøyaktige oversikten over havnivåstigningene i det arktiske havet», sier Stine Kildegaard Rose i pressemeldingen. Hun er forsker ved DTU Space, og førsteforfatter til forskningsartikkelen.
«Dette er informasjon som er viktig i forhold til å kjenne den faktiske utviklingen og kunne estimere fremtidige havnivåstigninger i forbindelse med klimaendringer», fortsetter hun.
Algoritme analyserer signaler
Havnivåstigningene skjer når temperaturene stiger, og isen på Grønland smelter. Når isen smelter, risikerer man også at dette påvirker globale havstrømmer, noe som vil ha en effekt på klimaet på hele Jorden.
Det har hittil vært vanskelig å måle havnivåstigninger i Arktis. Normalt gjør forskerne det med høydemålinger som måler avstanden til havoverflaten, men siden store deler av havet i Arktis er dekket av is store deler av året, er nøyaktige høydemålinger vanskelige å gjennomføre.
I det nye studiet har forskerne fra DTU og München derfor utviklet spesielle algoritmer for å analysere de radarsignalene som reflekteres fra havets overflate for å slå fast vannstanden.
– Utfordringen består i å finne signalene fra vannet i de målte dataene. Radar-satellittene måler bare avstanden til overflaten, men store deler av havområdene i Arktis er fylt med is som nesten helt dekker havvannet, sier dr. Marcello Passaro fra Münchens tekniske universitet, som har utviklet algoritmer til forskningsprosjektet.
Solenergi – en suksess i Arktis