Norske Data Respons går så det suser.
Selskapet som har spesialisert seg på innebygget elektronikk, vokser både organisk og gjennom oppkjøp.
Vokser
Den ingeniørtunge bedriften med hovedkontor på Høvik utenfor Oslo har 98 ansatte i her i landet. Med datterselskaper og kontorer i Danmark, Finland, Norge, Sverige og Tyskland har de til sammen 174 ansatte, men de har ikke tenkt å slakke på vekstkurven.
Et svært solid tak på hjemmemarkedet er en god plattform for vekst, og det er utenfor Norge de store markedene ligger.
– Vår visjon er å bli den ledende leverandøren av innebygde elektronikkløsninger i Europa innen 2010. Det er ikke så mange som konkurrerer med vår forretningsmodell og leverer både maskin- og programvare og all logistikk rundt løsningene, sier adm. direktør i Data Respons Norge, Jørn Toppe.
Ikke enkelt
De som synes det er vanskelig å følge med innen vanlig IT, bør ta en titt på innebygget elektronikk. Dette er en verden av skreddersøm med et enormt utvalg av løsninger i både program- og maskinvare.
Tradisjonelt har industribedriftene holdt seg med egen ekspertise på dette området for å bygge spesialelektronikk til sine produkter. Mange har også kjøpt inn timer fra frilansingeniører.
Partner i valg
Nå går utviklingen raskt mot outsourcing av disse jobbene til spesialistselskaper. Flere overlater hele konstruksjonen til underleverandører, mens de bruker egne konstruktører til å bygge større systemer.
– Utfordringen for alle som bygger produkter er å møte kravene til raskere produktutvikling implementering av ny teknologi. Dessuten har produktene kortere levetid i markedet. Vi brukes i større grad til teknologileveranser i stedet for rent salg av ingeniørtimer. Flere kunder benytter oss som en partner for teknologivalg, konstruksjon og leveranse av den innebygde elektronikken, sier teknologidirektør i Data Respons ASA, Hans Christian Lønstad.
I forandring
Selv i et marked av skreddersøm er det trender mot mer standardiserte løsninger. I dag benyttes rimelige industri-PC-er i stedet for den spesialelektronikken som var vanlig å utvikle selv tidligere.
Til nå har mye av den innebygde elektronikken vært basert på komponenter som snakker med hverandre via en eller annen form for databuss. Slike løsninger er en begrensning for ytelsen, og i dag blir serielle systemer stadig mer brukt.
Mindre er mer
– Filosofien rundt denne utviklingen er at «less is more». Serielle koblinger er ikke bare mye raskere fordi de opererer med langt høyere frekvens, de kan også bidra til å gjøre systemene vi utvikler mer fleksible og skalerbare, sier Lønstad.
Trendene mot standardisering gjelder også på programvaresiden. Det brukes mange operativsystemer, men også her er det en trend mot standardisering. De samme operativsystemene vinner her som i resten av IT-markedet, og en stadig større andel av løsningene er utviklet på Linux.
Windows må finne seg i å spille annenfiolin, selv om dette operativsystemet også er populært. Åpen kildekode brukes i økende grad til å utvikle programvareløsningene som utvikles for produktene.
Stort marked
Markedet for innebygd elektronikk er større en de fleste aner.
Bare hver tiende av de kraftigste prosessorene sitter i en PC. Innebygde løsninger kan karakteriseres som datahjernen i en maskin, et system eller et industrielt sluttprodukt.
De kan bygges inn i styresystemer for flaske- og DVD-automater, medisinsk utstyr, overvåkningssystemer, avanserte målesystemer for olje- og gassindustri, videokonferanseutstyr og i radarsystemer om bord i jagerfly.