- Det stilles svært store krav til produsenter som oss, sier Thomas Sonderman, direktør for avansert presisjonsproduksjon i AMD.
Selv om de selger avanserte produktet til kunder månedsvis før de settes i produksjon, aksepteres det ikke noen usikkerhet i leveransene.
-I tillegg presser den intense konkurransen oss til å balansere på den teknologiske yttergrensen, samtidig som vi må sørge for lave kostnader gjennom høyest mulig produksjonsutbytte.
De tøffe kravene denne industrien lever under, krever drastiske tiltak. Det er akkurat hva AMD nå foreskriver ved sin europeiske prosessorfabrikk.
Her produseres alle selskapets mikroprosessorer, og i løpet av andre kvartal vil de starte produksjon av nye utgaver med en strukturbredde på 90 nm.
Leder utviklingen
Når en ny prosess settes i gang i elektronikkindustrien, tar det tid før en stor nok del av produktene passerer kvalitetstestene, men målet er å nå det de kaller et modent produksjonsutbytte på rekordtid.
Av konkurransehensyn vil ikke selskapet tallfaste hva de mener med modent, men indikerer at der er det nivået de trenger for å få lønnsomhet i produksjonen. Selv om antallet transistorer har tredoblet seg de siste tre årene, har ingeniørene klart å redusere tiden til lønnsom produksjon med 80 prosent.
I sommer skal neste prosessorgenerasjon med over hundre millioner transistorer krympes ned på et areal på litt over 100 mm 2 .
Nok en gang tror AMD de vil lykkes i å knappe inn på tiden til lønnsomhet. De får støtte av Gartner Group, som mener AMD nå leder utviklingen innen avansert produksjonsteknologi på dette området.
Resepten de tyske ingeniørene har foreskrevet har de kalt APM 2.0 - Automated Precision Manufacturing, eller automatisert presisjonsproduksjon. Her står ikke mennesket i fokus lenger. Hele poenget er å eliminere mennesket så langt det er mulig i produksjonen.
Hele den nye produksjonslinjen er integrert fra de blanke silisiumskivene kommer til fabrikken og til de ferdige mikroprosessorene forlater samlebåndet. Alle de ulike prosessene og verktøyene er koblet sammen og utveksler informasjon slik at datasystemet kan gi de ulike stasjonene optimale betingelser.
Til sammen består produksjonen av over 600 ulike trinn der hver silisiumskive bearbeides av over 100 av 400 mulige verktøystasjoner.
Snart 300 mm
Om to år åpner et nytt byggetrinn i Dresden. Etter en investering på 2,6 milliarder dollar, står da den nye Fab 36 ferdig, og her skal 300 mm silisiumskiver danne grunnlaget for produksjonen. En slik skive gir 2,6 ganger flere mikroprosessorer i forhold til dagens produksjon som er basert på 200 mm skiver, og det vil mer enn doble produksjonen.
Slike skiver er så store, kostbare og uhåndterlige at mennesker er enda mer uønsket i produksjonen. Økningen i størrelse vil også gjøre det ytterligere vanskelig å unngå vrakgods. Derfor vil selskapet bruke åpningen til å innføre enda mer avansert automatisering.
Den nye 3.0-versjonen av AMP skal være ferdig om to år. Denne utgaven av AMDs omfattende produksjonsstyringssystem skal utstyre hver eneste silisiumskive i en batch med sin egen programvareagent. Agenten skal være i stand til å forhandle selvstendig med de ulike prosess- og verktøytrinnene den skal igjennom slik at skiven bearbeides der det er størst mulighet for et best mulig resultat på kortest mulig tid.
I øst
Etter å ha ligget etter erkekonkurrenten Intel i alle år, leder AMD nå på ytelsessiden. Ikke bare har de tatt førsteplassen på ytelse, de har også bygget ut sin 32 bits prosessorserie til 64 bits, og markedet elsker det.
AMD etablerte seg i Dresden i 1995, og er meget fornøyd med beslutningen. Det er spesielt den svært kompetente arbeidsstokken med dyktige østtyske ingeniører som har gjort at de fortsetter å bygge ut fabrikken. Hele 92 prosent av arbeidsstyrken på rundt 2000 kommer fra øst. Med Fab 36 vil det trengs 1000 flere ansatte.