Da Deepocean skulle gjennomføre nedskjæringer i selskapet, ble det blant annet bestemt at deres minste kontor, i Trondheim, skulle legges ned.
De ansatte fikk tilbud om å fortsette karrieren i selskapet i Haugesund. Alternativet var oppsigelse.
Da gikk 11 ingeniører, så godt som alle ansatte ved kontoret, sammen, for å starte eget ingeniørselskap.
Deres første kontrakt var en rammeavtale med deres tidligere arbeidsgiver, Deepocean, om leie av arbeidskraft.
- Hoppet på regjeringens krisepakke: Nå skal ingeniørene bli mattelærere
– Knusktørt arbeidsmarked
I tillegg holder selskapet, som har fått navnet Enios, til i Deepoceans tidligere lokaler i Trondheim. Adressa har tidligere omtalt det nye selskapet.
Det er de elleve tidligere Deepocean-ansatte som eier selskapet sammen, og som i hvert fall foreløpig er de eneste ansatte.
– Vi fikk valget mellom å flytte eller bli sagt opp. Hva gjør man da? Ingen av oss ønsket å flytte, og arbeidsmarkedet for ingeniører i Trondheim er knusktørt om dagen. Så da gikk vi for det tredje valget, det var det eneste reelle alternativet, sier daglig leder Lars Martin Mehl Thuestad til Teknisk Ukeblad.
Etter samtaler med deres daværende arbeidsgiver ble det klart at Deepocean var interessert i å leie tilbake kompetansen deres, og at å starte egen virksomhet kunne være et alternativ.
– Med en rammekontrakt fra Deepocean hadde vi et fundament å starte på. Og så ble vi hjulpet uti det av et godt press fra et slunkent arbeidsmarked, poengterer han.
- Mistet jobben som prosjektingeniør: Nå er han slushgründer
Vil skape jobber
I skrivende stund har selskapet hatt åpen butikk i omkring én uke. Så langt er kontrakten med deres tidligere arbeidsgiver den eneste de har i boks, men Thuestad forklarer at det er flere som har meldt sin interesse for Enios tjenester.
– I første omgang er ambisjonen vår å sikre arbeidsplassene til våre 11 ansatte. På sikt er det å vokse, og aller helst også kunne skaffe en jobb å gå til til enda flere ingeniører i Trondheim-regionen. Forhåpentligvis vil vi på sikt også kunne gi utbytte til våre eiere. Som altså er vi 11 ansatte, sier han.
Thuestad påpeker at det har vært kraftig nedbemanning i subsea-bransjen, og at flere og flere trønderske ingeniører har måttet gå over til andre bransjer.
– Viktig kompetanse i Trøndelag er i ferd med å forsvinne. Det gjør også at vi tror vi har truffet rett tidspunkt for oppstart. Selskapene har kvittet seg med mange ansatte, og det er ingen som tør å ansette nye ennå. Her kommer vi inn.
- Mangler 500 ingeniører: Nå ser svensk bilindustri mot Stavanger
Hele havet
Forretningsideen består kort forklart i å tilby ingeniørtjenester i form av operasjonell planlegging og analyser innen havromsvirksomhet.
Foreløpig består arbeidet deres i stor grad av en videreføring av de arbeidsoppgavene de gjennomførte som ansatte i Deepocean. Men som eget selskap er planen å satse bredere enn kun subsea- og offshore-bransjen.
– Som ansatte i et subsea-selskap var arbeidsområdet ganske snevert, men allerede da så vi at det var mange andre typer oppdrag det var mulig å ta på seg, for eksempel innen oppdrettsnæringen, som vi sitter ganske tett på i Trondheim. Vi har valgt å ikke begrense oss, men å ha hele havrommet som vårt arbeidsområde, forklarer han.
De fleste ansatte i Enios er sivilingeniører innen marin teknikk. I tillegg til noen maskiningeniører, et par elektroingeniør, en tidligere rov-pilot og en tidligere ubåtmaskinist.
– Det vi har, som vi mener er ganske unikt, er operativ erfaring med prosedyreskriving, planlegging og analyse. Av det vi vet er det få andre konsulentselskap som tilbyr dette.
- 36.000 oljejobber er kuttet: Her er tallene som varsler ny bølge med oppsigelser
Bedre bruk av penger
Ottar Kringen Mæland i Deepocean, forklarer at nedbemanningen kom som et resultat av færre oppdrag fra kundene deres, som i stor grad er oljeselskaper. Det førte til en prosess for å redusere kostnader.
– Som en del av prosessen måtte vi vurdere effektiviteten ved å ha tre kontorer i Norge. Det er en del merkostnader som følger med. Når det er sagt, hadde vi en tung beslutning å ta, det var en tøff beskjed å gi. Ingeniørmiljøet vårt i Trondheim var både meget energisk og kompetent, og vi hadde et ønske om å ha de med oss i fremtiden også, sier han til Teknisk Ukeblad.
Mæland påpeker at det fra deres perspektiv hadde vært ideelt om de ansatte hadde ønsket å flytte, for å jobbe ved et av de andre kontorene til selskapet.
Ettersom det ikke var aktuelt for de fleste, og fullstendig nedleggelse var et dårlig alternativ både for de ansatte og Deepocean, kom selskapet med et nytt forslag.
– Vi valgte å foreslå for de ansatte at de kunne starte for seg selv. Slik fikk vi også brukt de pengene det hadde kostet å avvikle kontoret på en mer konstruktiv måte, ved å støtte et nyetablert firma, forklarer han.
– Modige
For Deepocean er det en rekke fordeler ved denne løsningen.
– Nå beholder vi muligheten til å bruke det meget kompetente miljøet i Trondheim på subsea ingeniørtjenester også i fremtiden, samtidig som gir det oss større fleksibilitet. I tillegg er Enios et team vi vet vil levere på de oppgavene de påtar seg, poengterer Mæland.
– Så synes vi også at dette er en bedre løsning for våre tidligere kolleger, enn en ren nedleggelse. Vi er glade for at de er modige nok til å ta denne utfordringen, samtidig som vi tror dette er et ingeniørmiljø som vil vise seg levedyktig og verdifullt også for andre kunder med behov for denne type ekspertise, legger han til.
- Norge «bør være ledende» innen dette faget: Men kun to norske studenter søkte marin byggteknikk i år