De fem viktigste trendene for 2016

– Vi kan ikke bare la det skje, vi må forholde oss til store datamengder. Det er behov for standardisering.

8. feb. 2016 - 07:00

Det sier Gavin Hill,  technical marketing engineer med ansvar for de nordiske landene i National Instruments. National Instruments gjennomfører hvert år en omfattende trendanalyse, Gavin Hill møte Automatisering for å presentere 2016-versjonen. Den viser at  det er fem trender som topper i år, men ingen åpenbar hovedtrend.

Trenger standarder

Vis mer

– Med tingenes internett blir mengder av dingser koplet sammen, og ufattelige datamengder blir tilgjengelig. Nå er det på tide å utvikle en nettverksstandard for IoT, sier Hill.
Han viser til at det er en rekke anslag over omfanget, de varierer noe men det er ikke uvanlig å regne at i 2020 vil et sted mellom 20 og 50 milliarder dingser være knyttet sammen. De fleste vil være knyttet opp mot utstyr som allerede eksisterer, og de fleste benytter Ethernet.
– Men Ethernet som det er i dag håndterer ikke de utfordringene som kommer. Andre vil overta, som Profibus, EhterCAT eller Modbus. Vi tror det er viktig å finne en løsning raskt, sier Hill.

Dagens protokoller vil forsvinne

Han peker på at det har skjedd flere ganger tidligere at konkurrerende standarder oppstår, det kan blant annet skje at europeisk industri faller ned på én standard mens amerikansk eller asiatisk velger andre.

Leste du artikkelen om integrerte nettverk?

Hill mener det er viktig at vi får en løsning som sikrer direkte kontakt mellom alle dingsene. På sikt tror han mange av dagens protokoller vil forsvinne, blant annet fordi det er for mange av dem. Men dette vil ikke skje raskt.

Skisse fra National Instruments som viser hvordan de ser for seg en fremtidig struktur for det industrielle tingenes internett.
Skisse fra National Instruments som viser hvordan de ser for seg en fremtidig struktur for det industrielle tingenes internett.

– Det er jo flere eksempler på at selv i ett og samme selskap har det vært brukt flere forskjellige og konkurrerende standarder. Det er vel og bra så lenge systemene er uavhengige av hverandre. Men jo tettere forbindelsene blir og jo flere dingser som er koplet sammen jo mer vil vi slite med alle disse standardene.

Fikk du med deg Industriens internet of things?

Selv om Hill og National Instruments mener det er for mange protokoller og standarder i dag, våger han ikke å tallfeste hvor langt ned antallet bør gå.
– Det må ned i ganske få. For kabel vil det gå raskest fordi det er en mer moden teknologi. Trådløst går fortsatt gjennom en voldsom utvikling, når vi får 5G tilgjengelig er forskerne for lengst i gang med å utvikle 6G. Men dette bør bedriftene ta alvorlig, de som blir værende inne i sin silo vil ikke holde seg konkurransedyktige i fremtiden.

Svak sikkerhet et økende problem

Hill peker også på sikkerhet som et økende problem. Analyseselskapet IDC har estimert at ikke mer enn fem prosent av dataene som blir samlet inn i dag faktisk blir brukt.
– Når vi nå blir overlesset med sensorer som alle gir mer data enn forgjengerne må vi utvikle gode systemer for analyse og ikke minst hvordan data skal håndteres. De som utvikler dingser og komponenter tenker i liten grad sikkerhet.
National Instruments utvikler nå programvare der målet er å håndtere datamengdene bedre. Ved å legge inn en form for intelligens som sikrer at kun de dataene man har behov for blir samlet inn vil omfanget bli redusert.

Metadata må brukes mer

National Instruments savner også mer metadata knyttet til sensordata, det vil bidra til å gjøre sensordataene mer håndterbare, mener selskapets eksperter.

Men, med det rette verkøtyet skal også dagens data, uten metadata knyttet til seg, kunne brukes mer og bedre. National Instruments har et eksempel fra bilprodusenten Jaguar Land Rover som gikk fra å analysere 10 prosent av sine tilgjengelige data til 95 prosent. Automatisert bruk av metadata var den viktigste endringen, sier Hill.
National Instruments venter også at det vil skje en sterk utvikling av programvare til profesjonell bruk i samme retning som programvare for private uten fagekspertise.

Han kaller det "consumerization", et uttrykk det ikke er lett å finne et godt norsk ord for.

– Profesjonell programvare er i dag alt for komplisert og den er for lite intuitiv. Vi jobber langs denne linjen for vårt eget LabView.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.