Litech er blant finalistene som kjemper om årets Oppdrift-stipend på én million kroner. Stipendet deles ut til et selskap innen grønn og bærekraftig innovasjon. I år var det rundt 50 søkere til stipendet.
Gründerselskape har utviklet teknologi som fanger metaller i søpla. Ikke minst er det et stort problem at det hver dag kastes enorme mengder litiumbatterier i avfallsdunkene. Disse forårsaker ofte branner, noe som er et gigantisk problem for avfallsbransjen verden over.
Les mer om Litech i denne nylig publiserte artikkelen.
Selskapet har ambisiøse mål. Blant annet håper de at teknologien de utvikler skal være på plass i alle avfallsplasser over hele verden.
Lystgassflasker som eksploderer
Også lystgassflasker har en tendens til å havne feil. Dersom de havner i forbrenningsovnen til Oslo kommune så eksploderer de. Så langt i år har kommunen hatt rundt 150 slike eksplosjoner.
Selskapet har nylig gått inn i ett samarbeidsprosjekt med Oslo kommune, hvor målet er å fange og fjerne disse lystgassflaskene fra avfallsstrømmen.
– Hvordan oppstod ideen?
– Vi oppdaget problemstillingen etter å ha blitt kjent med avfallsbransjen gjennom studierelaterte prosjekter.
– I samarbeid med kundene har vi utviklet en løsning som adresserer en av bransjens største utfordringer.
– Hvilke utfordringer har dere støtt på underveis?
– De største har vært knyttet til teknologiske barrierer, da vi har utviklet sensoren helt fra grunnen av.
– Dette har introdusert en rekke utfordringer, men også gitt oss muligheten til å skape en løsning som møter kundenes behov og adresserer et globalt problem.
– Hva skal til for å lykkes?
– For oss har nøkkelen vært en åpen tilnærming, der vi alltid vurderer hva som faktisk fungerer best – selv om det innebærer «kill your darlings».
– Vi har allerede vært innom flere versjoner av løsningen. I tillegg er det avgjørende å sette kunden i sentrum av produktutviklingen og våge å tenke større enn det som føles komfortabelt.
– Frihet til å skape noe eget
– Hva er det beste og det verste med gründerlivet?
– Det beste med gründerlivet er friheten til å skape noe eget som gir positive ringvirkninger for samfunnet og ikke minst miljøet.
– Kontinuerlige utfordringer gjør reisen både spennende og lærerik – både faglig og personlig. I tillegg gir gründerlivet en unik motivasjon og drivkraft i hverdagen.
– Hvor er dere om fem år?
– I løpet av de neste fem årene vil produktet være etablert i de mest sentrale målmarkedene i Europa og Nord-Amerika, og vil kunne vise til betydelige resultater i form av reduserte branntilløp.
Fanger batterier i søpla: – En gåte at det ikke er kommet gode løsninger