Siden 1945 har Emil Aubert fulgt Union fra eiersiden. Nå kjemper han en kamp mot tre investorer som vil restrukturere hele Norske Skog.
– Det var en sirkusforestilling, sier Emil Aubert om Norske Skogs ekstraordinære generalforsamling.
78-åringen er fornøyd med utfallet. Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik gikk på talerstolen etter tur, nøye planlagt sammen med pr-byrået Geelmuyden. Kiese. Utfallet var gitt på forhånd. De ble nektet plass i bedriftsforsamling og valgkomité til stor ståhei.
– Fullstendig uakseptabel
Aubert sitter som disponent for Holta-familiens selskaper, som siden 1945 har vært eier i Union, papirfabrikken Norske Skog la ned sommeren 2005. Nå står han mitt oppe i en maktkamp om papirkjempen, men angrepet kommer ikke fra en konkurrent, derimot fra tre av Norges tøffeste investorer.
– Det dette går på er om man kan ha tillit til disse karene som kommer og sier at de vet bedre enn de nåværende aksjonærer og ledelse. Da må de oppføre seg slik at de vinner tillit hos majoriteten. Den tanken har tydeligvis aldri streifet dem og tanken på å sitte og krangle med dem i styret og bedriftsforsamlingen er fullstendig uakseptabel, sier Aubert til Teknisk Ukeblad.
Han mener det vil virke destruktivt på hele organisasjonen.
– Disse karene har en tradisjon for å være kortsiktige. Det de lever av er raske klipp. Det passer ikke inn i en bedrift som Norske Skog, hvor en papirmaskin har en levetid på 40 til 50 år, sier han og legger til at de kan lære litt av historien.
– Kamp for å overleve
I løpet av Unions første 100 år, frem til 1973, var det to gode perioder. Fra 1895 til 1912 og i tiårene etter andre verdenskrig. Det var professor Arnljot Strømme Svendsens konklusjon etter å ha studert Unions historie de første 100 årene.
– Resten av tiden har vært en kamp for å overleve. Er man i avis må man være forberedt på oppturer og nedturer, forteller Aubert.
– Avispapir har alltid vært konjunkturpreget. Det har vært fire til fem gode år etterfulgt av fire til fem dårlige. Men det som er nytt denne gangen er at etterspørselen etter avispapir har sviktet på verdensbasis, som en følge av konkurranse fra Internett, forklarer Aubert.
Vant med å kjempe
Selv er han ikke uvant med maktkamper. Det har vært maktkamp om Union tidligere, som da bankene, den andre store eiergruppen i Union gikk mot byggingen av en ny papirfabrikk i Buskerud på 70-tallet.
Maktkamp har det også vært internt i Holta-familien. Det har vært et 70 rettssaker med blant andre fetteren Hans Holta, som også forsøkte å få kontroll over Union.
Komfortabel med gjelden
Aksjekursen i Norske Skog har falt fra knapt 118 kroner 2. februar i fjor, til under 36 kroner 14. januar i år. Gjelden er på rundt 16 milliarder kroner. Men i motsetning til Spetalen og Stordalen og flere til som er bekymret for gjelden, er Aubert komfortabel med situasjonen.
Han viser til positiv kontantstrøm og en rekke kostnadskutt de siste årene. Han har liten sans for de ideer den nye investortrioens forslag om salg av verdifulle avispapirfabrikker for å få ned gjelden.
– Salg av fabrikker vil dramatisk redusere nåværende og fremtidige inntekter for Norske Skog, avslutter Aubert.