KARRIERE

– De som begynner på oljestudier nå har truffet perfekt

Verden som arbeidsmarked: Petroleumsstudentene Vilde Romslo Meyer og Vetle Mathisen legger ikke skjul på at Statoil er en interessant fremtidig arbeidsgiver, men gir uttrykk for at også Schlumberger virker forlokkende. – Vi kan begge tenke oss å jobbe utenlands, for eksempel i USA, Singapore, Canada eller Midtøsten, sier de til Teknisk Ukeblad.
Verden som arbeidsmarked: Petroleumsstudentene Vilde Romslo Meyer og Vetle Mathisen legger ikke skjul på at Statoil er en interessant fremtidig arbeidsgiver, men gir uttrykk for at også Schlumberger virker forlokkende. – Vi kan begge tenke oss å jobbe utenlands, for eksempel i USA, Singapore, Canada eller Midtøsten, sier de til Teknisk Ukeblad. Bilde: Dag Yngve Dahle
24. sep. 2015 - 15:15

TRONDHEIM: Mørke septemberskyer henger over Gløshaugen. Horisonten er mørkere og trykkende – omtrent slik situasjonen er i oljenæringen og tilliggende næringer om dagen.

Aktiviteten er laber, budsjetter barberes og tusenvis av mennesker mister jobben. Mens dette skjer, har hundrevis av unge, håpefulle nordmenn nylig begynt på studier i nettopp petroleumsfag.

Startet nå

Men på Gløshaugen råder ingen misstemning. Der mener flere at de dårlige oljetidene er et utmerket tidspunkt for oljestudier – fordi en femårsperiode er passe lang tid til at sola igjen vil skinne over oljenæringen.

– Å lese om at mange mister jobben er selvsagt bekymringsverdig, men dette er en syklisk bransje. Det går opp og ned. Ofte er det slik at om du begynner på studiet i nedgangstider, så er det oppgangstider når du er ferdig, sier Vilde Romslo Meyer, fersk sivilingeniørstudent i petroleumsteknologi ved NTNU.

Hun er en av de 45 studentene som begynte på det femårige studiet denne høsten. Studentkollega Vetle Mathisen (20) er heller ikke bekymret.

Les også: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte

Gløshaugen-pappa

– Fem år er lang tid, og om fem år er situasjonen i bransjen en helt annen enn i dag. Vissheten om det gjør nok at stemningen på kullet er veldig god. Alle vet dessuten at oljen står for størsteparten av landets inntekter, og at verken Norge eller verden for øvrig vil klare seg uten olje i overskuelig fremtid, sier Mathisen.

Meyer er enig:

– Oljenæringen har hatt en enorm vekst i Norge, og det faller ikke sammen over natta. Man bør selvsagt være realistisk og se at det er dårlige tider akkurat nå, men vi ser at selskapene i bransjen fortsatt ansetter nyutdannede. Jeg har snakket med fem–seks femteklassinger som var ferdige nå i vår, og alle hadde fått seg jobb, sier 19-åringen fra Trondheim.

Hun bestemte seg for å søke på petroleumsstudiene etter at krisesignalene var begynt å komme.

– Det fikk deg ikke til å ombestemme deg?

– Nei, jeg har trua. Faren min har dessuten gått her og jobber i bransjen i dag, og jeg diskuterte saken med ham. Vi mener begge at dette går fint. En onkel av meg studerte også her. De fleste i familien var faktisk bare glade for at jeg skulle begynne her, sier hun.

Les også: Slik blir du testet før du får jobb i Norges største selskaper

Bekymring i heimen

Vetle Mathisen har hatt en litt annen inngang til studiet. Han søkte nemlig ikke i år.

– Jeg søkte og kom inn i fjor, men utsatte studiestarten ett år på grunn av militærtjeneste. Om jeg ble skremt av kriseoverskriftene? Nei, det er dette jeg vil studere, og det har jeg villet siden ungdomsskolen, så det var ikke snakk om å trekke seg. Det sies jo at man alltid får jobb med sivilingeniørutdanning fra NTNU, sier 20-åringen fra Larvik.

– Hva sa familien?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Mamma og pappa spurte meg faktisk om det var så lurt å studere olje akkurat nå, når det er dårlige tider. De var nok litt bekymret, sier han.

Les også: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

Tunnelmuligheter

Studentene har gjort seg enkelte tanker om alternative næringer hvis det skulle vise at de ikke får jobb i oljenæringen.

– Det kommer litt an på om vi velger studieretningene geologi eller teknologi. Så langt virker det som teknologidelen er mer interessant – den er litt bredere og gir flere muligheter, men vi kan jo skifte mening. En alternativ vei for oss kan for eksempel være tunnelbygging eller søk etter vannkilder, sier Vetle Mathisen.

Meyer har allerede skaffet seg arbeidserfaring fra en alternativ næring.

– Jeg har jobbet ett år i marin sektor, som åpenbart er et aktuelt alternativ. Men bredden i fagene vi har er så stor at mulighetene er mange, sier Vilde Romslo Meyer.

Les også: Slik kan Olje-Norge bli hvis De grønne får bestemme

InnertierPositiv: – Dere vil gå ut fra Gløshaugen med så gode analytiske evner at dere ikke vil ha problemer med å få dere jobb, sier instituttleder Egil Tjåland til de ferske petroleumsstudentene Vilde Romslo Meyer og Vetle Mathisen.
InnertierPositiv: – Dere vil gå ut fra Gløshaugen med så gode analytiske evner at dere ikke vil ha problemer med å få dere jobb, sier instituttleder Egil Tjåland til de ferske petroleumsstudentene Vilde Romslo Meyer og Vetle Mathisen.

Innertier

Egil Tjåland er instituttleder ved NTNUs Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk. Han peker på flere faktorer som taler for at timingen er god.

– Alle vet at det går i sykluser i denne næringen. Da jeg studerte her, var det gode tider da jeg begynte og dårlige tider da jeg var ferdig. Jeg vil si at studentene som begynner på studiet nå, har truffet perfekt. Når de er ferdige, regner jeg med at krisa er over, sier han.

Han er selvsagt programforpliktet til å snakke opp oljenæringen, men nyanserer bildet på denne måten:

– Nedgangen i oljeprisen gjør det nødvendig å utvikle ny teknologi. Vi må gjøre denne bransjen lønnsom, og jeg tror det vil være motiverende for studentene å jobbe med å få kostnadsnivået ned, sier han.

Instituttlederen peker på at det pågår et betydelig generasjonsskifte i oljenæringen, der mange er ferdige med sin yrkesaktive karriere.

– Norges første generasjon med fagfolk innen olje er nå en aldrende generasjon. De går av med pensjon nå. Det gir plass og ledige stillinger for unge som tar petroleumsutdanning nå, sier han, før han fortsetter:

– Det er heller ikke slik at oljeindustrien vil legges ned, slik man kan få inntrykk av ved å lese avisene i disse dager. Dette er en levedyktig industri som vil vare i 50 til 100 år. Det er bare å se på alle de store plattformene som er bygget for store penger de siste årene. Der vil vi ikke bare slukke lyset og gå, sier Tjåland.

Les også: Pass på dette punktet i kontrakten - du kan måtte gå flere år uten lønn

Synes synd på nyutdannede

– Nå har jeg medfølelse med nyutdannede som har slitt seg gjennom en lang utdanning, men sliter med å få seg jobb, sier Tor Daneshmand, sjef i rekrutteringsselskapet First Engineers.

Han peker på at store endringer kan skje i løpet av en tidsperiode på fem år, som er tiden det skal ta å fullføre et sivilingeniørstudium i petroleumsfag.

– Da næringen var på vei mot en ny gullalder for tre til fem år siden, ble unge mennesker anbefalt å ta petroleumsrettet ingeniørutdanning. Studenter ble rekruttert allerede på 3. året på NTNU og alt så lyst ut. Nå er det vanskelig å predikere hvordan petroleumsmarkedet vil være fremover, sier han.

Han tror ikke oljens tidsalder i Norge er over, men er likevel ikke fullt så optimistisk som instituttleder Egil Tjåland.

– Det er ingen tvil om at petroleumsnæringen vil være viktig for Norge en god stund fremover, men hvor stort behov det vil være for nyutdannede og hvor attraktive de vil være, er heller usikkert. Jeg vil derfor anbefale unge å vurdere fagområder som kan være relevante både for oljeindustrien og andre fremtidsrettede industrier, sier Daneshmand.

Les også: Slik får du mest ut av studietiden. Og jobb etterpå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.