25 000 mennesker i 19 europeiske land ble spurt i en undersøkelse gjennomført av det engelske rådgivningsbyrået JBA.
Målet var å kartlegge jobbholdninger til ulike generasjoner av arbeidstakere. Fokuset var særlig på Generasjon Y, arbeidstakere under 30 år og deres forventninger til fremtidens arbeidsliv.
Funnene forteller at mer fritid og fleksibilitet ikke står høyest på ønskelista, slik det har blitt vanlig å anta blant arbeidslivsseksperter.
Få forandringer er bra
Undersøkelsen viser at det finnes en direkte sammenheng mellom den ansattes alder og ønske om å ha mer fleksibilitet på jobb.
7 av 10 eldre ansatte svarte at de ville ha en mer fleksibel hverdag og mulighet til selv å velge arbeidssted og oppgaver. Mens 4 av 10 ansatte blant de unge ønsket å være mer knyttet til kontormiljøet.
Undersøkelsen viste at de unge arbeidstakere ønsket lite forandring i sitt arbeidsmiljø.
På lik linje med sine eldre kolleger var det bedre å holde på sin arbeidssituasjon i stedet for frilansarbeid.
Les også:
Finansansatte fikk mest... igjen
Mer tilfredse
Camilla Tepfers er partner i inFuture og jobber med strategiplanlegging og rådgivning i Norden.
Hun sier at på grunn av lavere arbeidsledighet og større trygghet i Norge vil ikke resultatene av den undersøkelsen gjelde i like stor grad her.
Ifølge henne ønsker mange arbeidstakere i Norge en mer fleksibel hverdag.
– Flere tall fra SSB viser at det er en sammenheng mellom fleksibilitet og tilfredshet i arbeidslivet. For eksempel har en selvstendig næringsdrivende stor fleksibilitet, men liten trygghet. Men selvstendig næringsdrivende er langt mer tilfredse enn fast ansatte. Vikarer har også større fleksibilitet og mindre trygghet. De er også noe mer tilfredse enn fast ansatte, sier Tepfers.
Spisskompetanse avgjør
Tepfers sier at også arbeidsgivere vil ønske seg mer fleksibel arbeidskraft i årene fremover, delvis fordi vil være vanskelig å skaffe personer med spisskompetanse.
– Arbeidsgivere rapporterer at det er en større utfordring å skaffe ansatte med riktig kompetanse enn det er å imøtekomme lønnskrav. Får man ikke ansatt folk med den riktige kompetansen, blir man nødt til å leie dem inn til prosjektarbeid.
Generaliseringer
I den engelske undersøkelsen la de de yngre kollegene stor vekt på å jobbe mange arbeidstimer, mens de nedprioterte både fritid og familie. Det motsatte gjaldt deres eldre kolleger.
Dette funnet i undersøkelsen er annerledes fra hva man tidligere har tenkt om hvordan arbeidstakere blir i fremtiden.
– Det er ikke bare å satse på tilgang til sosiale medier, fleksibilitet og hjemmekontor for å tiltrekke seg de yngste. De unge arbeidstakere vil i årene fremover være opptatt av å få nye impulser, jobbe og lære mye, sier Paul Chaffey, direktør i Abelia.
Derfor er det viktigst å tilby dem spennende oppgaver og et godt faglig miljø.
Les også:
Dårlige karakterer? Søk jobb i det offentlige