I fjor ble bare halvparten av de 100 plassene fylt opp. I år har enda færre søkt om opptak ved Fakultet for geofag og petroleumsteknologi ved NTNU. – Nedgangen kom plutselig, sier dekanus Ole Bernt Lile , som også er professor ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU til Teknisk Ukeblad.
– Det norske folk tar oljepengene som en selvfølge og tror at de kommer av seg selv. Samtidig har inntrykket festet seg at toppen i offshorevirksomheten er nådd – og at fremtidige karrieremuligheter ligger andre steder. Utrolig mange er ført bak lyset, sier Lile.
Brønnene på norsk sokkel produserer for fullt, og oljevirksomheten trenger flere hundre nye sivilingeniører i årene fremover. 30 år etter at Norge startet utvinning av olje og gass, er bare 20 prosent av disse ressursene utvunnet. Ifølge Oljeindustriens landsforening kommer virksomheten på norsk sokkel til å vare i 100 år til. Ole Bernt Lile og hans kolleger ved petroleumsutdanningen har startet en kampanje for å øke rekrutteringen til Norges mest lønnsomme næring.