IT

Den første Thinkpaden var et nettbrett med SSD

Thinkpad fyller 20 år. Les om noen av høydepunktene og del dine Thinkpad-erfaringer!

Bilde: Lenovo Norge
5. nov. 2012 - 16:21

Thinkpad-maskinene har mottatt over 300 designpriser.

I 2010 passerte serien 60 millioner solgte maskiner.

Serien, som retter seg mot business-markedet, inkluderer noen av de mest kjente og best likte laptopene som er laget. I denne artikkelen tar vi for oss noe av det som har blitt en del av Thinkpads historie.

– Tenk!

I 1914 tok Thomas J. Watson over IBM.

Året etter skal han ha fortalt sine ansatte at alle verdens problemer kunne lett vært løst om bare folk hadde begynt å tenke. På 1920-tallet ble "Think" slagordet til IBM. Slagordet ble skrevet inn på alle selskapets notatblokker.

Derfor var det naturlig at valget falt på "Thinkpad", da IBM på starten av 1990-tallet skulle finne et navn på tableten de holdt på å lage.

Tableten "IBM 2521 Thinkpad" ble annonsert våren 1992. Den var nokså forut sin tid, da den brukte en 20 MB stor Solid State Disk til å lagre informasjonen på. Romsligere versjoner av slike disker brukes i dag på nettbrett, mobiler og supertynne bærbare.

Les også: Slik blir neste generasjons ultrabook

Den aller første modellen i Thinkpad-serien. Lenovo Norge
 

25 MHz prosessor

Tableten ble aldri noen stor suksess, men Thinkpad-navnet ble så godt mottatt av pressen at IBM besluttet å bruke det på en annen type maskin de hadde under utvikling.

Thinkpad 700 hadde en 25 MHz prosessor, 4 MB minne, en 9,5" monokrom (her sort-hvitt) skjerm og en batteritid på rundt fire timer. Du kunne velge mellom en 80 og 120 MB spinnende harddisk. Prisen for herligheten begynte i USA på 2750 dollar.

Den fargesprakende storebroren het 700C, og hadde 10,4" stor fargeskjerm.

Her var 120 MB på harddisken standard. Prisen, pålydende 4350 dollar, skremte ikke business-markedet. Maskinen fikk svært gode skussmål, og ble raskt kjempepopulær blant pengesterke, jobbelskende mennesker verden over. Thinkpad-serien hadde fått en knallstart.

Thinkpad 300 var myntet på folk som trengte lang batterilevetid. Med en svakere prosessor, skulle denne maskinen kunne vare opptil ti timer på en ladesyklus. Alle disse maskinene ble lansert 5. oktober 1992, men publikum måtte vente til en datakonferanse 16.-20. november samme år for å prøve dem ut.

Thinkpadene innlemmet en rød styrepinne i tastaturet, kalt Trackpoint. Denne styrepinnen fikk mange tilhengere, ettersom man slapp å løfte handen bort til den eksterne musen hver gang man skulle flytte på markøren.

Dette er den første suksessfulle Thinkpad-maskinen, 700C. Allerede fra første utgave hadde maskinene den røde styrepinnen i tastaturet. Lenovo Norge

Les også: Norge har fått tre nye superdatamaskiner

Lunsjboks-designet

Serien har ikke forandret utseende spesielt mye siden starten. Komponentene er blitt tynnere, men ideen er den samme: Et matt svart, rektangulært kabinett av magnesium, titan eller karbon-fiber-forsterket plast, inspirert av boksen det japanske måltidet Bento kom i.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Nesten alle komponentene som er i våre datamaskiner er rektangulære. Bento-boksen har tjent Thinkpad godt. Forandring for forandringens del er ikke del av Thinkpads kultur, skriver David Hill i en bok publisert i anledning 20 års-jubileet. Hill er visepresident for produktdesign hos Lenovo, og har vært ansvarlig for designet på Thinkpad siden 1995.   

Utover på 90-tallet kom det nye Thinkpad-modeller basert på 700- og 300-serien. 2. desember 1993 var Thinkpad 750 med på romraketten Endeavours ferd for å reparere Hubble-teleskopet.

Et halvt år før det hadde IBM lansert Thinkpad 500, selskapets serie for ultraportable maskiner. Med 7,4 tommers stor skjerm og innebygget AC-adapter, var denne maskinen lettere å ta med seg. Vekten ble halvert, fra 3,4 kilo på 700C, til 1,7 kilo på 500-serien.

1994 fikk Thinkpad-serien to innovative tilskudd: Med 755CV kunne du ta av skjermen og legge den på en overhead-prosjektor for å projektere bildene på et lerret. 755CD var verdens første bærbare maskin med innbygget CD-ROM.  

Les også: Se Googles hemmelige datasentre

IBM slår ut vingene

I 1995 kunne noen priviligerte mennesker åpne en maskin hvor tastaturet utvidet seg. IBM lanserte Thinkpad 701C, en maskin med et såkalt sommerfulg-tastatur. Flere har senere startet underskriftskampanjer for å få sommerfugl-tastaturet tilbake i andre maskiner.

Skjermen var på kun 10,4", men ved hjelp av sommerfulg-teknikken ble tastaturet større og enklere å skrive på. Maskinen er utstilt på Museum of Modern Art i New York.  

Snart kom det så mange maskiner at vi ikke skal skrive om alle her. Vi tar heller for oss noen nevneverdige egenskaper ved dem.

Lampen i toppen

I 1998 introduserte IBM Thinklight.

Dette er rett og slett et lite lys på toppen av skjermen som lyser ned på tastaturet. Thinkpad-eiere kunne nå skrive i mørket, eller for den saks skyld bruke lyset til å lese papirboken sin på nattflyet hjem. Noen vil kalle dette for forgjengeren til det bakgrunnsbelyste tastaturet, mens andre fortsatt foretrekker Thinklight i dag.

Harddisker i fart har en tendens til å ødelegges når de treffer noe litt tungt. I oktober 2003 lanserte IBM derfor Active Protection System, en slags airbag for harddisker. Teknologien bruker sensorer til å registrere når pcen er i stor bevegelse, og låser harddisken slik at den er mer beskyttet.   

For å øke den personlige sikkerheten, fikk Thinkpad i 2004 biometrisk fingeravtrykksleser.

Senere har tastaturet på Thinkpadene fått dreneringshull, slik at maskinen er bedre beskyttet mot væske. Komponentene i flere av maskinene er også festet sammen av en såkalt rollcage, en komponent av magnesium som er festet til maskinens øvrige komponenter, og bidrar til å beskytte maskinen.

Les også: Verdens raskeste datamaskin

Illustrasjon av rollcage. Lenovo Norge
 

– Ivaretatt kvaliteten

IBM solgte PC-produksjonen sin til Lenovo i 2005. Samtidig som Lenovo nå markerer 20 års-jubileet for Thinkpad, lanserer de tre tilskudd i deres Ideapad-serie, Yoga, Lynx og Twist. Thinkpad-serien er godt likt blant annet fordi det ikke følger med mye ekstra og unødvendig programvare når man kjøper maskinene. På Ideapad-serien derimot, har de tillagt maskinene ekstra programvare.

– Vi mener dette ikke forringer opplevelsen. Programvaren vår er godkjent av Microsoft, slik at den beriker brukerens opplevelse, sier Øystein Norstrøm, produktsjef i Lenovo Norge.

Lenovo mener selskapet har holdt ved like kvaliteten i ThinkPad-serien.

– Thinkpad er et utrolig sterkt merkenavn. Da vi overtok serien, var det viktig for oss å ivareta den solide kvaliteten pc-ene har, sier Geir Erik Lian, daglig leder i Lenovo Norge.

Lian er i alle fall ikke i tvil om hvilken maskin han hadde valgt i dag.

– Jeg ville hatt denne! sier han, og tar frem Thinkpad X1 Carbon, ultrabooken som er det siste nye innen Thinkpad-serien.

Geir Erik Lian, daglig leder i Lenovo Norge, beundrer den siste modellen i Thinkpad-serien. V. Mathias P. Klingenberg
 

Ringen er sluttet

I august 2011 lanserte Lenovo sin Thinkpad Tablet. Nå har de kommet med andreutgaven, optimalisert for Windows 8. Med disse maskinene går de tilbake til røttene, men ting tyder på at publikum er mer klare for slike produkter nå.

– Vi kaller den nye tidsalderen vår for en PC+-æra. Den inkluderer fire skjermer: PC, nettbrett, mobil og smart-TV, sier Lian.

Har du gode erfaringer med Thinkpad, eller har du kanskje døpt den Stinkpad? Diskuter gjerne i debattfeltet!

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Slik blir en ultrabook til  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.