UNIVERSET

Den kraftige laserstrålen har reist fem milliarder lysår

Prosesser i rommet kan skape konsentrerte lysstråler som reiser langt. Nå har astronomer registrert den fjerneste til dags dato.

Nå skal astronomer forsøke å finne galaksen som ga opphav til rekorden.
Nå skal astronomer forsøke å finne galaksen som ga opphav til rekorden. Illustrasjon: ICRAR
John Edgren, Ny Teknik
23. apr. 2022 - 19:41

Ved hjelp av radioteleskopet Meerkat i Sør-Afrika har et internasjonalt team av forskere oppdaget en såkalt astrofysisk maser – en megamaser – som oppsto fem milliarder lysår fra jorden, noe som gjør den til den fjerneste hittil. Det skriver International Centre for Radio Astronomy Research i en pressemelding

Forskerne forklarer det som en kraftig radiobølge-laser. En maser sender ut elektromagnetisk stråling i mikrobølgespekteret. Det mer kjente ordet laser er en optisk maser. 

Når to galakser kolliderer voldsomt, kan gassene bli så tette at de gir opphav til konsentrerte lysstråler – en stimulert spektrallinjeemisjon i mikrobølgeområdet i det elektromagnetiske spekteret.

En astrofysisk maser kan blant annet oppstå  i kometer, molekylære skyer og planet- og stjerneatmosfærer.

Funnet ble gjort etter en natt med observasjoner, og astronomer har kalt funnet sitt Nkalakatha, som betyr «stor sjef». Nå gjenstår det å finne den spesifikke galaksen som ga opphav til rekordstrålen. Teamet har tro på at de vil lykkes.

Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik

Hulemaleriet av det som trolig er tre mennesker og et villsvin, ble laget for minst 51.200 år siden, viser nye undersøkelser med laser.
Les også

Ny teknologi løste gåte: Verdens eldste hulemaleri er mer enn 51.000 år gammelt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.