UNIVERSET

Den kraftige laserstrålen har reist fem milliarder lysår

Prosesser i rommet kan skape konsentrerte lysstråler som reiser langt. Nå har astronomer registrert den fjerneste til dags dato.

Nå skal astronomer forsøke å finne galaksen som ga opphav til rekorden.
Nå skal astronomer forsøke å finne galaksen som ga opphav til rekorden. Illustrasjon: ICRAR
John Edgren, Ny Teknik
23. apr. 2022 - 19:41

Ved hjelp av radioteleskopet Meerkat i Sør-Afrika har et internasjonalt team av forskere oppdaget en såkalt astrofysisk maser – en megamaser – som oppsto fem milliarder lysår fra jorden, noe som gjør den til den fjerneste hittil. Det skriver International Centre for Radio Astronomy Research i en pressemelding

Forskerne forklarer det som en kraftig radiobølge-laser. En maser sender ut elektromagnetisk stråling i mikrobølgespekteret. Det mer kjente ordet laser er en optisk maser. 

Når to galakser kolliderer voldsomt, kan gassene bli så tette at de gir opphav til konsentrerte lysstråler – en stimulert spektrallinjeemisjon i mikrobølgeområdet i det elektromagnetiske spekteret.

En astrofysisk maser kan blant annet oppstå  i kometer, molekylære skyer og planet- og stjerneatmosfærer.

Funnet ble gjort etter en natt med observasjoner, og astronomer har kalt funnet sitt Nkalakatha, som betyr «stor sjef». Nå gjenstår det å finne den spesifikke galaksen som ga opphav til rekordstrålen. Teamet har tro på at de vil lykkes.

Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik

Ladekonseptet til havs: Stillstrom.
Les også

Vellykket test: Ny ladestasjon til havs kan spare store mengder CO₂

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.