FORSVAR

Den norske hæren får nytt artilleri til jul

Nå starter forhandlinger med koreanere og sveitsere.

Koreanske K9 Thunder skyter skarpt på en øvelse nær den demilitariserte sonen i Paju 5. september som ledd i en maktdemonstrasjon etter Nord-Koreas atomprøvesprengning.
Koreanske K9 Thunder skyter skarpt på en øvelse nær den demilitariserte sonen i Paju 5. september som ledd i en maktdemonstrasjon etter Nord-Koreas atomprøvesprengning. Bilde: Ryu Seung il
18. sep. 2017 - 05:13

Snart 50 år etter at de ble kjøpt inn, skal den norske hærens M109-artilleri endelig få avløsning:

Nytt skyts blir enten koreanske K9 Thunder eller sveitsiske, oppgraderte M109.

– Slik det ser ut nå, skal vi kunne inngå kontrakt til jul, opplyser prosjektleder i Forsvarsmateriell, Nils Inge Træen, til Teknisk Ukeblad.

Det er sendt oppdatert forespørsel til de to leverandørene som hadde frist 15. september til å respondere. Nå starter vanlige forhandlinger med dem begge, før saken skal til stortingsbehandling.

Forsvaret ønsker i utgangpunktet 24 nye artilleriskyts som skal være klar i felten i 2020.

Droppet Sverige

Det er kanskje ikke alle som har fulgt så nøye med på de siste årenes prosess knyttet til anskaffelse av artilleri. Her er en kjapp oppsummering:

Halvannet år etter at det norsk-svenske artillerisamarbeidet Archer havarerte på høsten 2013, hadde Forsvaret fått nok av kompliserte utviklingsprosjekt og bestemte seg for i stedet å kjøpe hyllevare. De ønsket et tilnærmet ferdig utviklet artillerisystem med færrest mulig fordyrende modifikasjoner. 

Vis mer

I april 2015 hadde daværende Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) plukket ut fire leverandører de ønsker å gå videre med. I tillegg til de to nå gjenværende var dette tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW) og deres Panzerhaubitze 2000 og franske Nexter Caesar.

Felles for alle fire våpensystemene er at de har en 155 mm-kanon med betydelig lenger rekkevidde enn hærens eksisterende skyts. De nye kanonene skal være i stand til å treffe mål som er rundt 40 kilometer unna, med stor presisjon. Dagens kanoner har en rekkevidde på cirka 28 kilometer.

M109G på vintertesting på Rena. <i>Foto:  Simen Rudi/ Forsvarsmateriell</i>
M109G på vintertesting på Rena. Foto:  Simen Rudi/ Forsvarsmateriell

Landmaktutredningen

Så, i januar 2016, var det klart for tre uker med testing på Regionfelt Østlandet ved Rena (se videoen lengre ned). Dette handlet blant annet om å undersøke hvordan de ulike kandidatene mestrer både å ta seg fram og å skyte under norske vinterforhold.

Vis mer

Nøkkelkravene til det nye norske artilleriet går på rekkevidde, ildkraft, mobilitet, beskyttelse og levetidskostnader.

Som Teknisk Ukeblad omtalte i august samme år, var det altså Hanwha Techwin (tidligere Samsung) med deres K9 Thunder og RUAG med deres oppgraderte M109 (KRAIT) som skåret best i den samlede evalueringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På dette tidspunktet var ambisjonen om å inngå kontrakt innen midten av 2017. Men så kom en ny langtidsplan for Forsvaret, som igjen var utgangpunkt for den pågående Landmaktutredningen (LMU).

Den skal endelig avgjøres i høst, men det skal ikke være noe der som er til hinder for å kjøpe nytt artilleri. Dermed er det sannsynlig at målet om kontrakt før jul er høyst oppnåelig.

Tre omkom i august

Som Teknisk Ukeblad flere ganger har omtalt, har den koreanske kandidaten hyppig blitt fremmet som en favoritt. Hanwha vant også fram i den finske konkurransen, mens det var Nexter som i mars vant den danske artillerikonkurransen.

Imidlertid har det den siste måneden på hjemmebane i Sør-Korea blitt stilt kritiske spørsmål til artillerisystemets pålitelighet etter at tre soldater døde etter en eksplosjon om bord i ei K9-vogn.

Ulykken skjedde under trening ved Cheorwon, like ved grensa mot nord, 18. august. Det ble skutt direkte, og en ladning tok fyr. To soldater døde momentant, mens den tredje døde på sykehus onsdag, ifølge Korea Herald

K9 Thunder på besøk på Regionfelt Østlandet. <i>Foto:  Simen Rudi/ Forsvarsmateriell</i>
K9 Thunder på besøk på Regionfelt Østlandet. Foto:  Simen Rudi/ Forsvarsmateriell

Både Norge og Finland er lovet en fullstendig skaderapport fra koreanske myndigheter. Men allerede nå blir den tragiske ulykken sett på som resultatet av en betjeningsfeil, ikke funksjonsfeil. Det er holdningen både fra norsk og finsk hold, etter det Teknisk Ukeblad kjenner til.

Øvingspause

Ifølge avisa har den koreanske hæren tatt midlertidig pause i trening med K9 Thunder, men har selvsagt beholdt de mer enn tusen operative haubitserne i dagens spente situasjon.

Sør-Korea bruker Kia KM500 som plattform for sine Arthur-systemer. <i>Bilde: Saab</i>
Sør-Korea bruker Kia KM500 som plattform for sine Arthur-systemer. Bilde: Saab

Etter det TU har fått opplyst, har landet artilleriskyts plassert hver hundrede meter langs hele grensa mot nord. Her er det dessuten et tjuetall norsk-svenske artillerilokaliseringsradarer (Arthur). Det er kjent at Nord-Korea har noen hundre langtrekkende kanoner i tillegg til kort- og mellomdistanseraketter som har rekkevidde til å nå Seoul dersom de skyter fra grensa ved den demilitariserte sonen (DMZ).

Det er Arthurs oppgave å oppdage slike skudd og ikke minst finne ut hvor de kom fra og sende måldata til eget artilleri.

Kongsberg-innmat

M109 kom til Norge i 1969 og har senere vært gjennom et par oppgraderinger. Blant annet fikk de nye tårn i 1989/1990.

Norske M109A3GNM under vinterøvelsen Joint Viking 17 i Finnmark. <i>Foto:  Ole-Sverre Haugli/Forsvaret</i>
Norske M109A3GNM under vinterøvelsen Joint Viking 17 i Finnmark. Foto:  Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

På de kommende norske artillerivognene er Kongsberg med som leverandør av integrerte kampsystemer - en noe enklere versjon av den som sitter i de nye CV90-kampvognene.

Nå er det klart at selskapet også skal levere såkalt «Integrated Combat Solution» (ICS) til Finlands nye artilleri. Kongsberg Defence Systems inngikk en kontrakt med Hanwha Land Systems i slutten av august.

Kongsberg beskriver ICS som «en moderne digitaliseringsløsning basert på åpne standarder for tilkobling, integrering av sensorer, våpen, kommunikasjonsnettverk og sikkerhetssystemer for neste generasjon militære kjøretøy».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.