I regjeringserklæringen Soria Moria 2 ble det klart at SFT blir nytt klimadirektorat.
– Dette er kjempeflott og en stor ære, sier direktør Ellen Hambro ifølge SFTs nettsider.
– Det er en viktig anerkjennelse at vi skal bli Klima- og forurensningsdirektoratet. Vi har omfattende og viktige oppgaver på klimaområdet som nå blir tydeliggjort gjennom navnebyttet.
Legger store planer
SFT har allerede fått en av de viktigste jobbene i norsk klimaarbeid.
De jobber for tiden med prosjektet Klimakur 2020, hvor de skal gi politikerne en meny for hvordan løftene fra Klimaforliket på Stortinget kan gjennomføres i praksis, hva det vil koste og hvilke følger det vil få: Les saken her
Direktoratet har 300 ansatte ved kontoret på Helsfyr i Oslo, og det nye navnet blir «Klima- og forurensningsdirektoratet».
– Klimaet vårt er den største utfordringen verden står overfor. Norge har satt ambisiøse mål for å redusere utslippene av klimagasser. Det vil kreve tiltak innenfor alle sektorer i samfunnet, sier Ellen Hambro.
– Økte forventninger
Forurensningen er ikke glemt, og SFT skal fortsatt jobbe med miljøgifter, hav- og vannkvalitet, avfall og gjenvinning, luftkvalitet og støy.
Men det blir en sentral oppgave å få ned klimautslippene.
– Beslutningen om å gjøre oss til Klima- og forurensningsdirektorat innebærer økte forventinger til vår innsats for å få redusert utslippene av klimagasser, sier Ellen Hambro.
Fornøyde med direktorat
Natur og Ungdom er fornøyde med at SFT blir klimadirektorat, selv om de kan styre sin begeistring for resten av regjeringsplattformen.
– Jeg tar dette som en arbeidsplan, og det er mange ting man kan jobbe videre på. Vi får en plan for fornybar energi, og et Klimadirektorat gir kanskje nye muligheter, sa Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom til Dagsnytt Atten på P2 onsdag.
Regjeringserklæringen åpner også for en skjerping av Norges kutt i klimagasser fra 30 til 40 prosent, dersom det kan bidra til en ambisiøs klimaavtale i København.