KRAFT

Den unike satellitten heiste solseilet

Og sendte selfie hjem.

LightSail-satellitten, som her tar bilde av seg selv, vil brenne opp om få dager, men baner vei for nye oppdrag.
LightSail-satellitten, som her tar bilde av seg selv, vil brenne opp om få dager, men baner vei for nye oppdrag. Bilde: Planetary Society
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. juni 2015 - 09:02

Til tross for både data- og strømproblemer har verdens første privatfinansierte solseil-satellitt satt seil i verdensrommet.

Det var på søndag at satellitten LightSail mottok signalene som gjorde at den foldet ut sitt 32 kvadratmeter store solseil, skriver danske Ingeniøren.

Men det var ikke før onsdag at det lyktes å hente et bilde hjem fra et av satellittens to kameraer.

Les også: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold

Brenner snart opp

På sin blogg skriver romforeningen Planetary Society, som står bak romferden, at de forventer at bilde nummer to vil ha jorden i bakgrunnen.

Det bør imidlertid skje fort, for etter planen skal både satellitten og seilet brenne opp i atmosfæren om få dager.

Den lille satellitten er 30 cm lang ot 10 cm bred. Seileffekten oppnås ved at trykket fra lyspartiklene (fotoner) reflekteres fra de kun 4,5 mikrometer tykke seilene. Oppdraget gjennomføres for å finne ut hvor stor fremdriften faktisk er.

Satellitten ble skutt opp med en Atlas V-rakett fra Cape Canaveral i USA 20. mai i år.  I flere dager svevet den i rommet uten å gi lyd fra seg.

Årsaken var en software-feil. Planetary Society håpet at en ladet partikkel fra rommet ville treffe sonden slik at datasystemet startet igjen. Nettopp det kan se ut til å ha skjedd, skriver Ingeniøren.

Senere fikk satellitten også problemer med batteriene, som ikke ble ladet av solcellene som planlagt.

Tesla-sjefen leier ut hundretusener: Tesla-sjefen leier ut hundretusener av anleggene. Nå gjøres det i Norden

Styrtet

LightSail forsøkte i 2005 å sende opp sonden Cosmos 1. Men den styrtet, fordi en russisk rakett ikke klarte å få den i bane.

Suksessen med LightSail nå gjør at romforeningen planlegger to nye oppdrag.

LightSail 2 skal etter planen sendes opp i en høyde som gjør det mulig å bruke solseilet til å seile på solens energi. Så skal en tredje sonde sendes ut for å overvåke geomagnetiske stormer på solen som kan skade kommunikasjonssystemer på jorden. Neste utskytning er planlagt neste år.

Pengene til prosjektet kommer blant annet fra innsamling av penger gitt av private romentusiaster, gjennom såkalt crowdfunding.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.