Et 500 år gammelt design fra Leonardo da Vinci skal ha inspirert tolv nederlandske studenter til å bygge en 65 meter lang enkeltspennsbru i is.
Brua, som forsterkes av papirfibre, skal etter planen tåle både folk og biler. Det skriver ingeniøren.dk.
- Blander limtre, betong og stål: Norsk bru blir verdens første av sin sort
Isfestival
Det er studenter og forskere fra Eindhovens tekniske universitet i Nederland som står bak konstruksjonen, som nå befinner seg i den østfinske byen Jukka.
13. februar skal brua gjennom en ildprøve, da den første bilen skal kjøres over.
Den er ført opp som en del av den årlige isfestivalen i Jukka, og 150 studenter brukte seks uker på å bygge den.
Vann og cellulose
For å klare å bygge den 900 tonn tunge brua i is, måtte studentene tilsette papirfibre i isen.
Ved å blande cellulosefibre med vann har de utviklet et iskompositt som skal være tre ganger sterkere enn ren is, skriver studentene på sin hjemmeside.
Når kompositten er blandet sammen blir den sprayet på oppblåsbare former, og danner noen millimeter tykke lag. De oppblåsbare formene fjernes når konstruksjonen er sterk nok til å holde seg selv oppe.
Gammelt prinsipp
Bruas konstruktionsprinsipp bygger på en idé fra Firenze i 1502.
Der tegnet nemlig Leonardo da Vinci en stenbru med et enormt selvbærende spenn på 240 meter til sultanen av Istanbul i det daværende Osmanske Riket.
Brua, som var en enkeltspennsbru, ble aldri bygget av sultanen, men har vist seg å være en god konstruksjon, som er blitt ført opp flere andre steder i verden, blant annet som gangbru over E18 i Ås kommune sør for Oslo.
- Norgesaktuell: Verdens første rørbru kan stå ferdig i 2025