OLJE OG GASS

Denne dingsen finner olje ved å lage lyn

Er «zapping» et alternativ til boring? Et norsk selskap har løsningen klar.

3. sep. 2012 - 10:42
Vis mer

Stavanger: I en tidlig fase under utviklingen av boreroboten Badger Explorer har gravd seg ned ble det sett på ideer som til og med var enda mer grensesprengende enn det den baseres på i dag.

Det ble blant annet vurdert om boreroboten kunne «zappe» seg gjennom bakken i beste Star Trek-stil. Dette kalles plasmaboring, hvor små lyn sprenger seg gjennom bakken.

Til dette trengtes det kraftige høyspentenheter. Og de måtte være svært små for å få plass i boreenheten. Zenzor klarte å lage noen små modulære enheter som yter 20 kV spenning og 5 kW effekt. Disse kan settes sammen i en rekke på opp til 10 stykker. Dette var nok for å sprenge seg gjennom fjellet.

– Boreroboten til Badger Explorer baseres ikke lenger på «zapping» fordi det var mulig å anvende mer tradisjonell teknologi. Derfor er vi ikke lenger involvert i prosjektet, selv om begge parter er godt fornøyd med resultatet, forklarer gründer og utviklingssjef i Zenzor, Øyvind Wetteland.

Han lurer på om det er noen andre som har behov for mini-høyspentenheter opp til 200 000 volt, og fra 500 W til 25 kW effekt.

Les også: Transformator på 1,1 millioner volt

Gjennom stålvegger

Elektronikkguruene i det lille selskapet Zenzor nøler ikke med å påta seg utviklingsoppdrag som i utgangspunktet virker umulige.

– En kunde ba oss om å komme opp med en løsning for trådløs kommunikasjon gjennom stålvegger under høyt trykk på store dyp. Det var nødvendig for dem å sende signaler fra brønnen gjennom fôringsrøret til instrumenter i ringrommet i brønnen.

– Dette virket svært utfordrende. Men vi mener­ de fleste problemer kan løses med tilstrekkelig forståelse av den involverte fysikken. Vi klarte å utvikle en induksjons­basert løsning­ som kan sende både små mengder infor­masjon og driftsstrøm gjennom tykke stålvegger, sier Wetteland.

Han forteller at resultat­ene fra flere av Zenzors prosjekter er patentbeskyttet.

Les også: Slik kan du se gjennom vegger

Høyt trykk

Daglig leder Sveinung Lunde i Zenzor sier selskapet er ledende når det gjelder forskning og utvikling innen elektronikk i Stavanger-­regionen.

– Det er stort sett på Østlandet elektronikkbransjen holder til. Men vi holder til i en region hvor kundene har høyst spesielle behov. En ting er å utvikle trådløskommunikasjon som går gjennom stålvegger. Når dette i tillegg skal fungere flere tusen meter under bakken ved 690 bars trykk og høy temperatur, blir det veldig spesielt, sier Lunde.

Wetteland forklarer at et annet instrument er utviklet for å bli plassert inn i en sylinder som blir utsatt for fysiske sjokk opp til 1000 G og stor varme.

– Man skal kunne slå på denne med en slegge. Og inni her skal vi ha sensitiv elektronikk for logging og styring. Vi utviklet en gassdempingsmekanisme som reduserer de interne kreftene til 40 G, som er tolererbart for elektronikken vi har valgt, forklarer Wetteland.

– Ofte er det slik at kundene ikke etterspør enkelte løsninger fordi de ikke tror det er mulig å få til, sier han.

Les også: Dette er årets innovasjon

Fikk du med deg disse sakene?

NASA lærer av norsk oljeindustri  

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje  

Verdens sterkeste magnet er norsk

Blåskjell oppdager lekkasjer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.