Til sommeren ventes dessuten storbesøk av NASA og MIT.
Det kan hende både NASA og MIT, som begge er kunder av eZ systems, får seg et lite sjokk når de kommer til Skien i sommer.
Et innovativt IT-fima assosieres gjerne med fin fancy resepsjon med dyr kaffeautomat og designstoler. Hos eZ Systems har de det nærmeste man kommer det motsatte av en resepsjon.
Storfamilie
På en parkeringsplass innerst i den mer kaotiske sentrumsbebyggelsen i Skien er det en betongvegg. Her finner man en liten dør som mer ligner en rømingsvei. Åpner man den, kommer man først inn i en liten entré. Følelsen av et familieforetak er slående. Her står nemlig skoene på rekke og rad, alle de ansatte må nemlig ta av seg på bena før de marsjerer inn i stua.
Inne i stua er ikke en datamaskin å se, men en spilleautomat, noen slitte IKEA-sofaer og et akvarium. Den dagen Teknisk Ukeblad kommer på besøk er det fullt liv og pølsefest. Bertrand fyller 25 år og da steller lunsjvertinne Elisabeth i stand med gele, pølser og brus.
– Her er det alltid god stemning, smiler hun.
Gründer og adm. direktør Aleksander Farstad smiler også. Han liker stemningen han kan vise frem.
– Dette selskapet er bygget på verdier, det handler mer om mennesket enn om penger.
Det er vanskelig å la være å tro på ham, tross hans bakgrunn som aksjemegler. Han er ikke til å stoppe når han setter i gang med å formidle selskapets verdigrunnlag. Han tegner pyramider på tavlen som viser hvordan mennesker skaper noe sammen ved å være åpne og dele informasjon. Innovasjon skapes på et grunnfjell av åpenhet, lyder budskapet.
Åpen kildekode
eZ systems er et såkalt åpent kildekode-selskap. Forretingsmodellen er ikke å bytte varer mot penger. Produktet fungerer mer som markedsføringskanal. Programmet du laster ned er gratis, men du betaler for tjenester og oppdateringer, forklarer Farstad.
Ez systems er litt som et familieforetak. Det var nemlig Alexander Farstad, og broren hans Bård Farstad, og Bårds studiekamerat fra dataingeniørlinjen ved Høgskolen i Kongsberg, Jan Borsodi, som stiftet selskapet i 1999. Den gang hadde trioen forskjellige ideer om hva de ville lage.
– Det er litt tilfeldig at vi satset på CMS, (Content Management Systems) eller innholdsadministrasjonssystemer som det kalles på norsk, sier Farstad
Gir først, får etterpå
Han forklarer at forretningsmodellen er basert på å gi først og få etterpå. – Å lage den beste programvaren har hele tiden vært vårt fokus, samt å ta vare på menneskene rundt. Vi ville lage noe som føltes riktig. Det er ikke mer komplisert enn det.
eZ systems ser ut til å ha lykkes. Siden den første versjonen av eZ publish har programvaren deres blitt lastet ned 1, 5 millioner ganger. De har ligget på topp på Hotscripts.com siden 2001 og eZ publish brukes idag bla av Nasjonalbiblioteket, FAST og Høyskolen i Oslo her hjemme, samt NASA, MIT, National Geografic, Swiss TV og Siemens internasjonalt.
Hver dag lastes eZ Publish ned 1000 ganger.
– Det er dobbelt så mange som hele kundeporteføljen til vår norske konkurrent, skryter han.
Danner et økosystem
eZ systems gjør det motsatte av konkurrenten. De legger ut hemmeligheten bak produktet sitt, slik at andre kan være med å videreutvikle og forbedre det. Det er som om Cola skulle publisert sin egen oppskrift og gitt tips om hvordan man kunne produsere leskedrikken.
– Vi har en modell hvor vi slipper produktet løs, da skapes det mer. Vi tror ikke vi er smartere enn andre. men at vi ved å jobbe sammen kan oppnå mer. Åpen kildekode danner et økosystem mellom kunder, partnere, brukergruppene og ansatte. – Vi får bedre produkter når flere er involvert, sier Farstad.
Dobbel linsensieringsmodell
Gjennom lisensvilkår styrer eZ systems rettighetene til sine kildekoder. Bruker du en såkalt åpen lisens medfører det også visse plikter. Laster du programvare, lager et nytt program på toppen og det gis videre, må denne være åpen altså tilgjenglig for andre.
– Men betaler du for en kommersiell lisens kan man programmere kommersielle produkter på toppen, forklarer Farstad videre. Vi er et selskap med to tanker samtidig. Han kaller det en dobbel lisensieringsmodell. Å bruke programvaren deres kan være helt gratis, veldig billig eller like dyr som om man hadde gått for publiseringsverktøyet til konkurrentene med hemmelige kodesnutter, alt avhengig av hva slags tilpasninger, garantier og support man ønsker.
Den store gruppen, som har lastet ned programvaren gratis og kanskje i ny og ne betaler for en tilleggstjeneste, er verdifull selv om de ikke gir lik god direkte avkastning: – De hjelper oss med omtale, kodesnutter, ekstramoduler. På eZ systems hjemmesider er det 20.000 deltakere på brukerforumet.
Inntjening på 40 millioner
I år venter Ez Systems seg en inntjening på 30 - 40 millioner kroner. Pengene kommer for det meste fra tjenester, garantier og tilleggslisenser
– Vi forventer å se noen blå tall nå, sier han. Fra 2001 til 2003 tjente vi penger, men de to foregående årene har selskapet gjennomført store investeringer på veien mot å bli en internasjonal aktør. Noe som naturlig har ført til røde tall. eZ Systems er nå representert med kontorer i Dortmund og Hamburg i Tyskland, Odessa Ukraina, Lyon Frankrike, København samt Oslo og Skien. I løpet av året vil selskapet også åpne kontorer i Vancouver, Munchen og Zurich.
– Vi har hele tiden tenkt langsiktig. Vi er her for å drive butikk. Nå begynner resultatene å komme. Men penger er bare et resultat av hva du skaper. Det høres kanskje litt atypisk ut for en økonom som meg, sier Farstad og vender tema fra penger til menneskelige ressurser igjen:
– Det ligger utrolig ressurser i mennesker. – De kan skape hva som helst. Suksess avhenger av hvordan du involverer mennesker i prosessen til å skape noe sammen.
18 nasjonaliteter
Menneskene har da også strømmet til. Arbeidsspråket er engelsk og tilsammen jobber 18 forskjellige nasjonaliteter i selskapet og omtrent halvparten av disse har sitt daglige tilhold i Skien.
– Det er et bra sted å jobbe, jeg liker å jobbe med åpen kildekode, svarer Gurudutt Werma fra India. Han har vær her i to år og er den som er penest i tøyet. Han har på seg hvit skjorte. Kollegaene hans sitter hengslengt i T-skjorter. Det er lunt og varmt. Praten går lavmælt mellom datamaskinene.
Nederlenderne dominerer. Blant dem er Derick Rethans. Han er en kjerneutvikler av php-språket, det vil si det sråket som eZ Systems bruker til å programmere. – Jeg kom hit fordi det virket som en interessant utfordring, sier han . Han jobber med de nye produktene eZ Systems lanserer i disse dager, eZ components, som er et verktøy for programmeringsspråket php.
Årets IT-event
Entusiasmen er ekte i lokalene, men mange av tankene Farstad ramser opp, får en til å tenke på bøkene man kan bestille fra næringslivsbokklubbene om ledelse og organisasjonsteori.
– Ja, vi føler med på det som skjer rundt oss i andre bedrifter og det har tatt oss en god stund å utvikle forretingsmodellen vår.
Etter at Teknisk Ukeblad har tatt bilde av Farstad bryter en medarbeider inn for å dele en nyhet med ham.
– Nasa har akkurat sagt at de kommer. Nå har du grunn til å smile, les det.
Farstad tar nyheten som en selvfølge og kommer på at han har glemt å fortelle om brukerkonferansen og CMS-konferansen til sommeren. – Det blir årets IT-event, sier han selvsikkert. Det blir i hvert fall folksomt i Ibsens hjemby. Tross Ibsensår er det eZ systems som vil dominere byen uken før St. Hans. Farstad har allerede booket alle hoteller i Skien.