Det er ikke bare i science fiction det eksisterer usynlighetskapper som gjør objekter usynlige. Nå finnes det også i den virkelige verdenen.
Et forskerteam ved Pennsylvania State University har nemlig gjort et gjennombrudd, og har klart å gjøre 3D-objekter usynlige, skriver Berkeley Lab i en pressemelding.
Dette gjøres ved å reflektere lys på en slik måte at objektet fremstår som helt flatt. Du vil med andre ord ikke kunne ta på deg en slik kappe og være usynlig for omverdenen.
Kappen er 80 nanomenter tykk, og består av store mengder små antenner, som er nanopartikler av gull. Disse plasseres slik at lys som treffer kappen alltid vil reflekteres rett tilbake. Dermed vil objektet i praksis være usynlig for våre øyne, og oppfattes som en jevn overflate. I praksis vil det se ut som det er plassert et speil på overflaten.
Nanoantennene kan også skrus av og på ved å snu polariteten, slik at objektene kan være synlige ett øyeblikk, og usynlige det neste.
Patentstrid: Patentstrid: Vil ha disse skiene ut av norske sportsbutikker
Kan kanskje skaleres opp
Nå er det selvsagt ikke sikkert at det vil være praktisk å bruke teknologien på store objekter. Foreløpig har det bare lykkes utviklerne å skjule objekter som er noen nanomater store. I forsøket er det benyttet objekter som er på størrelse med organiske celler.
Xingjie Ni, nanoingeniøren som ledet forskerteamet, sier imidlertid at det er et potensiale for å skalere konseptet opp til centimeter- eller meternivå dersom de bruker en annen fabrikasjonsteknikk.
Videre er det ikke slik at kappen er noe du kan ha liggende til du ønsker å skjule noe. Den må nemlig lages for å passe det aktuelle objektet, ettersom hver nanopartikkel skal reflektere lys i en bestemt retning.Patentstrid: Vil ha disse skiene ut av norske sportsbutikker
Norsk Petter Smart-duo: Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer
Kun én bølgelengde
Kappen fungerer dessuten bare med bestemte bølgelengder av lys. Dermed vil et objekt bare være usynlig for oss om det belyses med for eksempel blått lys. Videreutvikling kan tenkes å gjøre det mulig å reflektere flere bølgelengder samtidig.
I forsøket har de justert nanopartiklene til å reflektere lys på 730 nanometer, som er i den røde enden av synlig lys.
Alt dette betyr at en slik kappe i alle fall ikke vil kunne skjule et objekt i bevegelse, og at den i det virkelige liv eventuelt vil ha noen svært spesifikke funksjoner.
Likevel er dette angivelig første gang et objekt er skjult fra synlig lys, og kappen skal være enkel å designe og implementere, ifølge Xiang Zhang, direktør ved Berkely Labs Materials Sciences Division.
Resultatene er publisert i Science.
Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk