MOBIL

Denne lar deg sjekke hvor mange kalorier det er i maten

Finner ut hvilke molekyler materiale består av på et blunk.

Scio er et spektrometer i miniatyr. Det kan undersøke hva forskjellige objekter er satt sammen av, og kan for eksempel fortelle deg hvordan sammensetningen av hovednæringsstoffer er i maten din.
Scio er et spektrometer i miniatyr. Det kan undersøke hva forskjellige objekter er satt sammen av, og kan for eksempel fortelle deg hvordan sammensetningen av hovednæringsstoffer er i maten din. Bilde: Consumer Physics
Marius ValleMarius ValleJournalist
12. mai 2014 - 15:38
Vis mer

Se for deg at du kunne bruke mobilen din til å finne ut hvilke stoffer et hvilket som helst materiale er laget av. Det høres unektelig ut som en fremtidsfantasi, men er nå i ferd med å bli virkelighet.

På samme måte som du kan bruke mobilen din til å finne ut hvilken sang som spilles når du hører på radio, kan du ved hjelp av en enhet kalt Scio finne ut hva forskjellige materialer er laget av.

LES OGSÅ: Denne gangen lot vi oss imponere av Huaweis flaggskip

Spektrometer i miniatyr

Scio er utviklet av det israelske selskapet Consumer Physics. Det er en Bluetooth-enhet du kobler til mobiltelefonen din, og den medfølgende Android- eller iOS-appen sender data til en skytjeneste som sammenligner resultatene opp mot en database.

Enheten er omtrent på størrelse med en USB-minnepinne, og inneholder et miniatyrspektrometer selskapet selv har utviklet. Enkelt forklart sender den ut et lys, som reflekteres av objektet du undersøker. Det er bølgelengdene i det reflekterte lyset som analyseres. Ved hjelp av denne analysen kan en bestemme hvilke molekyler det inneholder.

Det tar omtrent to sekunder å utføre selve målingen, og enheten skal ikke berøre materialet du måler.

Ifølge Consumer Physics er spektrometeret best egnet til å måle stoffer som finnes i konsentrasjoner på en prosent eller mer, men for enkelte materialer kan det være mulig å måle konsentrasjoner ned mot 0,1 prosent.

LES OGSÅ: Denne har et alvorlig bra batteri

Den medfølgende appen har forskjellige programmer for måling av bestemte stoffer.
Den medfølgende appen har forskjellige programmer for måling av bestemte stoffer.

Hvor fet er maten?

Inntil videre er bruksområdene relativt begrenset. Det vil si at du ikke kan skanne hva som helst og få vite hvilke molekyler et materiale består av. I stedet er appen utstyrt med en rekke spesifikke funksjoner.

Du analysere næringsinnholdet i bestemte matvarer, finne ut hvor søt en frukt er ved å måle sukkerinnholdet, hvor mye alkohol det er i en drink, om en matvare inneholder gluten og så videre.

Du kan sikkert selv tenke deg hvilke muligheter dette åpner for. Du kan for eksempel kjapt finne ut om maten på tallerkenen inneholder stoffer du er allergisk mot, eller du kan undersøke hvordan fordelingen av hovednæringsstoffene er.

Av andre bruksområder nevnes at du kan finne ut om plantene dine trenger å vannes ved å undersøke hvor mye vann de inneholder. Du kan sjekke om frukt er modnet. Undersøker du en pille kan du finne ut hva slags medisin det er.

Skulle du komme over noe den ikke kjenner igjen er det mulig å laste opp informasjon om materialet selv.

LES OGSÅ: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Flere funksjoner kommer

Flere bruksområder skal komme til når Scio kommer på markedet. De nevner eksempler som å analysere den kjemiske sammensetningen til kosmetikk og andre stoffer.

Det skal også være mulig å lage egne funksjoner i appen, eller bygge egne apper ved hjelp av et utviklerverktøy. Vi for vår del ser for oss at vi kunne laget en app for å finne ut om kaffen er sterk nok.

LES OGSÅ: Disse holder styr på alt du gjør

Ferdig finansiert og vel så det

Scio finansieres ved hjelp av crowdfunding-tjenesten Kickstarter. Den kommer etter planen på markedet i januar neste år. Crowdfunding, også kalt «folkefinansiering», fungerer slik at det samler «investorer» i form av sluttkunder. Om mange nok forplikter seg til å kjøpe produktet, settes det i produksjon.

Finansieringsmålet på 200 000 dollar ble oppnådd kun dager etter at Kickstarter-prosjektet ble lansert. I skrivende stund har Consumer Physics sikret seg 1,3 millioner dollar i finansiering.

Vil du sikre deg en Scio må du ut med minst 199 dollar, pluss 15 dollar i frakt. Medregnet merverdiavgift betyr det en pris på i underkant av 1600 kroner ferdig levert.

Les mer på Kickstarter.com.

Under ser du en videopresentasjon av Scio.

LES OGSÅ:

Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

Sitter som støpt mens du trener

Denne måler alt du gjør

Denne lager tidslinje av livet ditt

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.