OLJE OG GASS

Departementet ber Oljedirektoratet om hjelp til å fordele Sverdrup-ressursene

Skal melde tilbake innen 9. juni.

 Partnerne på Johan Sverdrup-feltet er ikke enig om fordelingen av ressursene, og har bedt Olje- og energidepartementet om å gjør det for dem. På oppdrag fra departementet er nå Oljedirektoratet bedt om å vurdere beregningene av volum og utvinningsgrad.
Partnerne på Johan Sverdrup-feltet er ikke enig om fordelingen av ressursene, og har bedt Olje- og energidepartementet om å gjør det for dem. På oppdrag fra departementet er nå Oljedirektoratet bedt om å vurdere beregningene av volum og utvinningsgrad. Bilde: Kjersti Magnussen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
11. mars 2015 - 13:45

Olje- og energidepartementet ber Oljedirektoratet om hjelp, i arbeidet med å fordele eierandelene i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet, skriver departementet i en melding.

Direktoratet blir i et brev bedt om å gjennomgå arbeidet som er gjort for å anslå ressursene i tillatelsene, og vurdere geologiske forhold mellom tillatelsene som kan gi forskjeller i utvinningsgrad.

Skal vurdere geologien

Oljedirektoratet skal senest 9. juni levere en rapport  som tar for seg tre ulike hovedelementer: volum, utvinningsgrad og øvrige elementer. 

OED ber OD gjennomgå det geofaglige grunnlagsarbeidet som er gjort av operatør for å anslå ressursene av de berørte tillatelsene. Her skal direktoratet også hente innspill fra de øvrige rettighetshaverne, og vurdere arbeidet som de har gjort.

OD bes også vurdere geologiske forskjeller mellom de berørte tillatelsene, som kan gi forskjeller i utvinningsgrad, i hovedsak basert på operatørs arbeid, men det skal også innhentes relevant informasjon fra de andre rettighetshaverne.

Oljedirektoratet skal i tillegg kommentere på øvrige elementer som partene spiller inn.

– I sin vurdering av øvrige relevante elementer vil departementet særlig se hen til elementer som underbygger de overordnede hensyn til god ressursforvaltning som er nedfelt i petroleumsloven, så som høyest mulig samlet verdiskaping, skriver departementet.

Les også: Dette kjempeskipet skal løfte Sverdrup-dekkene

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) etter overrekkelsen av plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup. Samtidig som partnerne leverte planen, ba de også ministeren om hjelp til å fordele ressursene i feltet, fordi de ikke kom til enighet.
Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) etter overrekkelsen av plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup. Samtidig som partnerne leverte planen, ba de også ministeren om hjelp til å fordele ressursene i feltet, fordi de ikke kom til enighet.

Kom ikke til enighet

Da utbyggingsplanen (PUD) for Johan Sverdrup ble overlevert myndighetene 13. februar i år, hadde ikke partnerne på feltet blitt enige om fordelingen av eierskapet.

Det norske oljeselskap nektet, som den eneste av rettighetshaverne, å signere en avtale der Sverdrup-verdiene fordeles uten at det blir tatt hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret.

Dermed ble løsningen å levere PUD-en uten en plan for hvordan ressursene på feltet skulle fordeles, samtidig som de øvrige partnerne i feltet, altså Statoil, Lundin Norway, Petoro og Maersk Oil, ba Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.

Stridens kjerne ligger i at Det norske mener at ressursene i den ene av tillatelsene som utgjør Sverdrup er mer verdt.

Selskapet lanserte blant annet en video hvor de uttaler at «å fordele eierandelene i Johan Sverdrup de facto bare ut fra volum vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant».

Les også:

Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand

7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

I dette prosjektet ville epost og Excel ha skapt kaos  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.