Olje- og energidepartementet opplyste tirsdag at det deles ut 83 lete- og utvinningstillatelser på norsk sokkel. Det er ny rekord, og i en pressemelding skriver olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg at rekorden viser at næringen har tro på fremtidig verdiskapning og aktivitet i Norge, melder NTB. Også i fjor ble det delt ut rekordmange lisenser.
Selskapene som får tilbud om andeler i flest letelisenser, er:
- Equinor: 29 lisenser, 13 operatørskap
- Aker BP: 21 lisenser, 11 operatørskap
- DNO: 18 lisenser, 5 operatørskap
- Lundin: 15 lisenser, 11 operatørskap
- Vår Energi: 13 lisenser, 4 operatørskap
- OMV: 11 lisenser, seks operatørskap
- Spirit Energy: 9 lisenser, 2 operatørskap
Til sammen har 33 selskaper fått tilbud om lisenser, og 21 av dem har fått tilbud om operatørskap.
37 av de 83 utvinningstillatelsene ligger i Nordsjøen, 32 i Norskehavet og 14 i Barentshavet.
Freiberg skriver i pressemeldingen at han har gitt andeler til en rekke mellomstore selskaper, og flere nye selskaper. Han framholder at det økte mangfoldet av selskaper er viktig for å sikre arbeidsplasser og statlige inntekter framover.
– Det er svært gledelig at interessen er så stor i alle våre tre provinser, og særlig økningen i Barentshavet siden i fjor, skriver Freiberg.
- Oljeleting ved delelinjen: Regjeringen bevilger 50 millioner til å kartlegge havbunnen ved grensen mot Russland
– Idioti
Reaksjonene lar ikke vente på seg etter offentliggjøringen av de rekordmange utvinningstillatelsene. Miljøvernorganisasjonen Natur og ungdom reagerer kraftig på tildelingene.
– Å dele ut disse blokkene er rett og slett idioti, det er fullstendig i strid med 1,5-gradersmålet, sier sentralstyremedlem Einar Sletten i Natur og Ungdom.
Også SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken stiller seg kritisk til lisenstildelingene.
– Oljeindustrien får nok en gang det de peker på. Det siste klimaet trenger, er at oljeindustrien får 83 nye tillatelser til å lete etter olje. Vi trenger en klimapolitikk som kutter utslippene, istedenfor å stadig lete mer etter oljen som skaper klimaendringene, sier Haltbrekken.
– God uttelling
Ni av lisensene er tildelt selskapet Spirit Energy Norge, og to av dem som operatør.
– Vi har fått meget god uttelling i TFO-runden, også i år. Spirit Energy har som strategi å vokse videre i Norge. Nye og attraktive letelisenser er grunnlaget for å gjøre nye funn som kan føre til feltutbygginger, sier letedirektør Steinar Meland i Spirit Energy Norge.
Også Vår Energi gleder seg over å ha mottatt totalt 13 lisenser.
– Antall lisenser tildelt Vår Energi er i tråd med strategien om å styrke vår posisjon som det største, uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel, sier administrerende direktør Kristin F. Kragseth i Vår Energi.
- Oljedirektoratet: Venter nytt toppår for olje og gassproduksjon i 2023 (TU Ekstra)