BYGG

Departementet ønsket å kjøpe tomta på Svalbard – nå mener de den ikke kan selges

Næringsdepartementet ønsket å kjøpe tomta på Svalbard i 2019, men tilbudet ble avvist. Nå mener de eiendommen ikke kan selges.

Den omstridte tomta på 60.000 mål som nå er til salgs for 300 millioner euro ligger rundt ti mil sør for Longyearbyen på Svalbard.
Den omstridte tomta på 60.000 mål som nå er til salgs for 300 millioner euro ligger rundt ti mil sør for Longyearbyen på Svalbard. Foto: Eirik Helland Urke
15. mai 2024 - 08:35

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) mener at Aktieselskabet Kulspids ikke kan selge tomta i Søre Fagerfjord på Svalbard uten samtykke fra norske myndigheter.

– Det er heller ikke adgang til å innlede forhandlinger om eiendommen. Dette med bakgrunn i en heftelse som er tinglyst på eiendommen, sier hun til NRK.

Forhandlet med staten

Heftelsen stammer fra en avtale med staten i 1919. Hundre år senere var det forhandlinger mellom staten og Kulspids, men tilbudet staten ga, ble ikke akseptert av selgerne.

Næringsministeren sier at de oppfattet at eierselskapet hadde forventninger om høyere beløp enn det som ble tilbudt. 

Nå foregår det ingen forhandlinger mellom partene, men Ap-politikeren sier at de er villige til å ta opp forhandlingene innenfor realistiske rammer. 

300 millioner euro

Mandag ble det kjent at PST var koblet på tomtesalget der Kulspids ber om 300 millioner euro – tilsvarende rundt 3,5 milliarder norske kroner – for tomta som utgjør 0,1 prosent av arealene på Svalbard.

– PST holdes orientert. Blir vi bedt om å gi våre vurderinger, gjør vi det. Utover det har vi ingen kommentar til saken, sa seniorrådgiver Eirik Veum i PST til TV2.

Advokat Per Kyllingstad representerer Kulspids i salget. Advokaten konstaterer overfor NRK at det ikke finnes tvil om at selskapet har adgang til å selge eiendommen, og mener det ikke foreligger noen heftelser for salget.

Næringsminister Cecilie Myrseths departement la inn bud på Svalbard-eiendommen.
Les også

NRK: Regjeringen har lagt inn bud på omstridt Svalbard-eiendom

Bra timing for salg

– Departementet er velkjent med at det ikke ligger noen realitet bak heftelsen, og at det gjelder et låneforhold som for lengst er bortfalt, sier han til NRK.

Kyllingstad har tidligere uttalt til Børsen at timingen for salget av tomta er god med tanke på både geopolitiske forhold, økt fokus på Arktis, klimaendringer og situasjonen i Europa.

Til den amerikanske nyhetstjenesten Bloomberg sa han at kjøperen får mulighet til å etablere et strategisk fotfeste i regionen.

I helgen annonserte eierselskapet for eiendommen i Financial Times. Det skal ha skapt mye oppmerksomhet rundt salget.

− Kina har interessert seg veldig i Arktis og ønsker å ta posisjoner. Så de er en svært nærliggende og reell kjøper. De er også tilknyttet Svalbard-traktaten, sa advokat Per Kyllingstad til Børsen fredag i forrige uke.

Russisk kvinne er hovedeier

Venstres OIa Elvestuen mener selgerne opptrer utidig, mens Christian Tybring-Gjedde (Frp), er svært skeptisk til et mulig eiendomssalg til kinesiske interesser, ifølge Aftenposten

Mandag ble det kjent at største eier bak eiendommen på 60 kvadratkilometer er en kvinne som utvandret fra Russland og ble norsk statsborger i 1995. Kvinnen bor i dag i Latvia. 

Siden hun ble norsk statsborger i 1995, har hun tatt en stadig større jafs av aksjene i eierselskapet Kulspids som ble grunnlagt av velstående familier fra Oslo i 1910.

I dag er den russiskfødte kvinnen majoritetseier med 50,2 prosent av aksjene i selskapet. Advokat Kyllingstad sier til NRK at eierne ikke ønsker noen eksponering.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener selgerne av Svalbard-tomten gir et uriktig inntrykk av mulighetene for bruk av eiendommen. Her avbildet høsten 2023 i Høyesterett i forbindelse med behandlingen av Acer-søksmålet.
Les også

Regjeringsadvokaten krever at Svalbard-salget stoppes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.