Tekna var en av organisasjonene som fra starten var invitert med for å lage et initiativ hvor flest mulig organisasjoner skulle stå samlet om å få klima høyere opp på dagsordenen i valgkampen.
Over 90 organisasjoner støtter nå alliansen Klimavalg 2013.
Nylig ble Ingeniører for klima etablert, som en spin off-effekt av alliansen. Tekna på sin side valgte å trekke seg ut av arbeidet sommeren 2012.
Årsaken var, ifølge kampanjeleder Svein Tveitdal i Klimavalg 2013, at de besluttet å sette et kritisk søkelys på norsk oljepolitikk.
Les også: Slik blir Norge uten ny olje
Skuffet
– Vi forholder oss til målsettingen om at Norge skal føre en klimapolitikk i henhold til 2-gradersmålet, og det FN sier vi må gjøre for å oppnå dette. Vi formulerte derfor seks krav til politikerne. Et av dem er redusert tempo i oljeutvinningen. Det ble en diskusjon, og i den ble det vanskelig for Tekna å være med. Jeg ble selvfølgelig skuffet, men det vil være en stor elefant i rommet om vi ikke adresserer dette problemet, sier Tveitdal til Teknisk Ukeblad.
Tekna avviser at det var kravet om redusert tempo i oljeutvinningen som gjorde at de trakk seg ut av Klimavalg 2013.
Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg hadde ikke anledning til å bli intervjuet på telefon, men svarer følgende på epost:
– Dette er et spørsmål om hvordan vi bestemmer politikk i Tekna. Dette er ikke noe vi overlater til andre organisasjoner eller initiativer. Vi ønsker å ha en grundig organisatorisk behandling av de ulike politiske spørsmålene som ligger på dette området, skriver Lyngsnes Randeberg.
– Er det et dilemma at Tekna ønsker å vise klimaengasjement, men samtidig har ingeniører innen olje og gass i medlemsmassen?
– Nei, Tekna viser stort engasjement for klima og miljø. Det vil vi fortsette med, og det har vi støtte for blant våre medlemmer.
På nettsiden til Ingeniører for Klima har over 400 ingeniører skrevet under og sluttet seg til Klimavalg 2013. Mandag var et knapt dusin av disse ingeniører innen olje- og gass.
Talsmann for Ingeniører for klima mener det er like viktig at ingeniører innen olje- og gassnæringen bidrar til lavutslippssamfunnet som andre ingeniører.
Les også: – Hvis vi blir belastet med klimaavgifter i Europa, vil land som ikke bryr seg ta over
– Må se helheten
– Hvis jorda og hele vårt livsgrunnlag er truet, er behovet for ingeniører underordnet. Vi må ikke bare se på vår egen situasjon, men verden som helhet, sier Per F. Jørgensen.
Tekna-presidenten svarer ikke på om hun støtter synspunktene til Ingeniører for klima, men svarer følgende i eposten:
– Behovet for ingeniører er ikke underordnet. Ingeniørkompetanse og moderne teknologi er avgjørende for å løse mange av samfunnets problemer i framtiden. Behovet for ingeniører vil øke når vi skal håndtere effektene av klimaendringene og utvikle ny, miljøvennlig teknologi. Våre medlemmer tar hver dag aktivt samfunnsansvar på dette området, skriver Lyngsnes Randeberg.
Les også: Miljøbedrifter er minst like produktive som andre bedrifter
Venter på Tekna
Blant organisasjonene som nå støtter Klimavalg 2013 er Norsk tjenestemannslag
(NTL), LOs lokale Oslo-avdeling, Energiråd Innlandet, og Fagforbundet som organiserer snaut 900 ingeniører og et femtitalls bioingeniører.
Kampanjeleder Tveitdal er først og fremst glad for den store oppslutningen om de seks kravene, ikke minst fra Ingeniører for klima og Arkitekter for klima.
– Mange går for et grønt skifte, og her er ingeniører og arkitekter kjempeviktige. Mange har lyst til å videreføre dette, og det hadde vært fryktelig hyggelig om Tekna også etter hvert ble med, sier Tveitdal.
Nito er heller ikke med i Klimavalg 2013.
– Nito har stort fokus på klima og miljø. Når det gjelder Klimavalg2013 har de aldri vært i kontakt med oss, og således har dette heller ikke vært diskutert i Nito, sier president Trond Markussen.
Les også:
Slik vil politikerne løse fornybarkrisa
Mens andre land bremser av miljøhensyn, leder Norge an i Arktis