24 og en halv time tok det fra fjernvarmesprekken på Bjørndal ble oppdaget til selskapet kunne peke på sprekken.
Stengte ventilene
– Sprekken ble ikke forårsaket av vandaler. Røret lå tre meter under overflaten, sier Truls E. Jemtland, informasjonssjef i Hafslund Varme, til Teknisk Ukeblad.
Ledningen var ferdig reparert natt til fredag klokken fire.
– Vi måtte stenge ventilene på hver side av sprekken, og helle ut vannet som var der. Så kuttet vi av røret, og sveiset inn en ny bit, sier Jemtland.
Les også: Her har de både solfangere og geobrønner. Likevel må de ha fjernvarme
Fuktskadet fra utsiden
Sprekken i røret var to ganger ti centimeter stort, og har oppstått som følge av rust.
– Dette er et 30 år gammelt rør, hvor det kom fuktighet fra utsiden. Stålrøret rustet fra utsiden og inn, forteller Øyvind Nilsen i Hafslund Varme.
Røret som nå har erstattet det gamle røret er mellom en og to meter langt.
Les også: Slik lager de fjernvarme med speil
Under betonglokk
Nilsen sier at det mest tidkrevende var å grave seg fram til selve sprekken.
– På onsdag merket vi at trykket i fjernvarmesystemet vårt sank. Da begynte vi å seksjonere rørnettet ved å stenge ventiler. Ved hjelp av dette, samt alarmtråder som varsler om fuktighet, fant vi i løpet av fire-fem timer ut i hvilket delstrekk innenfor en radius på 8-10 meter sprekken var. Men den var vanskelig tilgjengelig rett ved en veikryssing. I tillegg lå det en betonglokk over stedet der ledningen var, sier han.
Truls E. Jemtland sier at slike sprekker oppstår ekstremt sjelden.
– En kollega av meg sa at han aldri hadde opplevd en liknende lekkasje i løpet av sine 20 år i Hafslund, sier Jemtland.
Delte ut ved
Rundt 1000 kunder mistet fjernvarmen da røret sprakk. Bjørndal skole måtte stenges da innetemperaturen krøp ned mot 10 grader. Hafslund ga ut 200 sekker med ved til innbyggerne, og satt ut åtte mobile kjeler lokalt i nettet. De lover også å refundere eventuelle nødinnkjøp av varmeovner opptil 500 kroner.
Fredag morgen skrev selskapet i en pressemelding at de nå leverer to til tre ganger mer fjernvarme enn vanlig for å gi kundene varmen tilbake.
Les også: