OLJE OG GASS

Derfor tror oljeentusiasten at Rasmus Hansson kan få rett om Lofoten

MDG: – En flashy fremtidsvisjon om et koselig oljeliv i 2050.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne mener Lofoten og Vesterålens rolle i oljedebatten er at Arbeiderpartiet, Høyre og Frp holder området som gissel for å få åpnet opp andre områder i stedet for.
Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne mener Lofoten og Vesterålens rolle i oljedebatten er at Arbeiderpartiet, Høyre og Frp holder området som gissel for å få åpnet opp andre områder i stedet for. Bilde: Scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
27. aug. 2015 - 14:56

– Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og oljenæringen bruker Lofoten som gissel i oljepolitiske debatter og gråter krokodilletårer hver gang de liksom taper denne kampen, sier Miljøpartiet de grønnes (MDG) Rasmus Hansson.

Han er – ikke overraskende – en stor motstander av enhver form for utvikling av Lofoten og Vesterålen som petroleumsprovins.

Han har heller ikke spesielt tro på konseptet som Multiconsult på vegne av Saura AS har sannsynliggjort.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

– Et koselig oljeliv i 2050

Konseptet – som dreier seg om å videreutvikle løsningene for horisontalboring – tar høyde for at man skal kunne plassere et anlegg enten på Røst, på grunner eller på kunstig anlagte øyer, for så å bore 40-50 kilometer ut til de eventuelle forekomstene.

Hansson fra MDG er ikke spesielt imponert.

– Dette er ikke noe nytt. Disse ideene har vært lansert flere ganger for mange år siden, i forskjellige varianter, sier han.

– Det må først og fremst ses på som et ledd i det stadig mer desperate arbeidet som foregår for å opprettholde troen på oljevirksomhetens fremtid.

Han opplever konseptet som en «mental annonsekampanje».

– Jeg opplever ikke dette som reelle planer, mer som nye flashy fremtidsvisjoner om et koselig oljeliv i 2050, sier Hansson.

Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

– GigarabalderOmrådene utenfor Lofoten og Vesterålen har lenge vært omstridte. Det er forventet at det ligger betydelige oljeressurser der, men den politiske dragkampen har til nå
– GigarabalderOmrådene utenfor Lofoten og Vesterålen har lenge vært omstridte. Det er forventet at det ligger betydelige oljeressurser der, men den politiske dragkampen har til nå

– Gigarabalder

Han forklarer for Teknisk Ukeblad at han ikke er redd for selve tiltaket som kommer fra Saura.

– Dette er ikke en reell løsning vi behøver å ta stilling til her og nå. Men frykten må alltid være der, sier Hansson.

– Ved å opprettholde presset på det mest uakseptable området av dem alle, så tvinger flere av de politiske partiene frem konsesjoner i form av nye områder som erstatning for at de liksom taper Lofoten og Vesterålen.

Han peker blant annet på åpningen av Barentshavet sørøst.

Hansson tror at når alt kommer til alt, så vil verken Høyre eller Arbeiderpartiet egentlig åpne Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet.

– Verken Jonas eller Erna vil ta på seg det gigarabalderet som kommer til å komme, både nasjonalt og internasjonalt. Ingen av dem vil ta den smellen, sier han.

Les også: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

– Napper teppet bort

Han sier videre at det heller bør være viktig å ta innover seg hva som skjer i oljebransjen i dag.

– I virkeligheten er oljesektoren ivrig i gang med å nappe teppet bort under seg selv ved at alle land fører den samme strategien som Norge for å produsere mest mulig olje fortest mulig. Da faller prisene og de dyreste produsentene taper først.

– De dyreste heter tilfeldigvis Norge. Det er dette som er virkeligheten.

Kritisk ordfører

Teknisk Ukeblad har tidligere denne uken, gjennom flere artikler, omtalt Saura AS sine konsepter for Lofoten og Vesterålen, der man ved hjelp av ekstremhorisontalboring fra land, skal unngå å komme i konflikt med fiskerne i området.

Ordføreren på Røst, Tor Arne Andreassen, mener likevel at man med dette konseptet vil komme i konflikt med fiskerne, rett og slett fordi både seismikk og tradisjonell letevirksomhet må gjennomføres.

– Det passer ikke inn. Vi vil ikke ha det her, uttalte Andreassen om boreriggene.

Les også: Helidekket sprakk etter ankomst fra Kina. Nå vurderer Statoil om det må skrotes

– Felter på rekke og rad

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med styreleder i Saura AS, Johan Petter Barlindhaug, som sier at han til dels er enig med både Rasmus Hansson og Tor Arne Andreassen.

Han mener man er nødt til å tenke fullstendig annerledes enn man har gjort andre steder for å få planene realisert.

– Nøkkelen til Lofoten og Vesterålen er områdeløsninger. Ingen av disse stedene er én enhet. De må ses på hver for seg, sier Barlindhaug.

Han mener at det nok kan komme noen motforestillinger mot planene for Røst, men at det som er virkelig viktig er Vesterålen.

– Det er ingen steder der det egner seg så godt med landboring som i Vesterålen. Det har med nærhet å gjøre. Feltene ligger på rekke og rad, sier han.

Nancy mistet jobben på grunn av oljeprisen: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Johan Petter Barlindhaug er styreleder i Saura AS, som har sannsynliggjort nye løsninger for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.
Johan Petter Barlindhaug er styreleder i Saura AS, som har sannsynliggjort nye løsninger for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Vil holde annet tempo

Barlindhaug er helt klar på at dersom man skal kunne realisere oljevirksomheten i de omstridte områdene, er det et knippe ting som må på plass. Spesielt er hensynet til fiskerne viktig for ham.

– Vi må aldri overkjøre fiskerne på dette, sier han.

Som Teknisk Ukeblad skrev i artikkelen om Røst-ordføreren er det spesielt seismikkskyting og letevirksomheten som vil være vanskelig å harmonere med fiskernes interesser.

– Derfor må vi tenke annerledes enn i andre områder på sokkelen. Vi må sørge for at vi kan gjøre oss raskt ferdig med seismikken, slik som i Barentshavet, samt at lisensrundene går i et annet tempo, sier han.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

– Så fort som mulig

Barlindhaug forklarer at det må deles ut flere lisenser over kortere tid, slik at oljeselskapene kan gjøre seg ferdig med letevirksomheten så fort som mulig.

– Man må se lisensene i en sammenheng og se overordnet på det. Om man får flere rigger til å lete samtidig vil det også både bli bedre beredskap, og man vil få gjort seg ferdig så fort som mulig, sier han.

Han mener for øvrig at den overordnede strategien bør dele områdene Nordland VI og VII i tre forskjellige deler, som hver trenger hver sin områdeløsning.

– Det må lages en områdeløsning for Nordland VI, én for den nordlige delen av Nordland VII og én for den sørlige delen av Nordland VII. Sistnevnte område, fra Hadselfjord til Lofotodden mener jeg ikke må brukes til oljevirksomhet, men bør være forbeholdt reiseliv.

Barlindhaug mener videre at man må ha en massiv beredskapssatsning i Nordland VI, samt landboring fra Vesterålen.

– Men hovedpoenget og grunnlaget for å få dette til, er at vi lager områdeløsninger. Hvis ikke vi gjør det – hvis vi sier at vi skal «åpne Lofoten og Vesterålen etter Petroleumsloven» og lage løsninger ut fra den debatten som er i dag – så vil Rasmus Hansson få rett. Da blir det ikke noe av.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.