STAVANGER/OSLO: Mange ble overrasket over at Høyre og Frp uten videre gikk med på KrF og Venstres krav om å frede Lofoten for oljeboring de neste fire årene.
Men mye tyder på at Høyre visste at vedtaket sannsynligvis ikke vil ramme norsk oljeproduksjon.
Ifølge tall fra Oljedirektoratet (OD) er det trolig mer olje og gass i det nyåpnede området i Barentshavet sørøst enn i de områdene som nå blir fredet i fire år. OD anslår at det er 300 millioner Sm3 oljeekvivalenter i det nye området i Barentshavet.
Til sammenligning anslås det at Lofoten, Vesterålen og Senja inneholder rundt 200 millioner Sm3 olje og gass. Ressursestimatet for området rundt Jan Mayen er 90 millioner Sm3.
Åpner andre områder istedet
Styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, mener åpningen av Barentshavet sørøst gjorde det mulig å frede Lofoten og Vesterålen og andre områder på sokkelen.
– Produksjonstall og prognoser vil ikke bli rammet av utsettelsen av Lofoten og Vesterålen fordi andre områder kan kompensere for dette, sier han og mener suksess i Barentshavet vil hindre et dramatisk fall i olje- og gassproduksjonen.
– Når vi ser på funnene i Barentshavet, kan man regne med at andre områder vil kunne kompensere for de fallende produksjonstallene i modne områder. Det er helt eksepsjonelt at det i løpet av en måned har blitt bekreftet to nye letemodeller, sier han.
Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling sier hun ikke likte beslutningen om å frede Lofoten og Vesterålen i fire år.
Men hun er likevel klar på at produksjonsnivået skal opprettholdes.
– Vi må kompensere med leting i allerede åpnede områder og det nyåpnede Barentshavet sørøst. I tillegg må vi satse på økt utvinning i eksisterende felt, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Les også: Nå pepres Barentshavet med brønner
– Bevisst ført bak lyset
Greenpeace-leder Truls Gulowsen tror oljebransjen bevisst har holdt oppmerksomheten mot Lofoten for å slippe til i andre områder.
– Jeg er overbevist om at de har holdt miljøbevegelsen og miljøpartiene opptatt med Lofoten og Vesterålen mens de har jobbet for å slippe til i andre områder. De er fullt klar over at vi har for små ressurser til å kjempe på alle fronter, sier han til Teknisk Ukeblad.
Han sier at det er bekymringsfullt at oljebransjen får slippe til i det store nye norske området i Barentshavet.
– Miljøet her er like sårbart som i Lofoten. Og her møter oljeindustrien utfordringer de ikke har løsningen på. Kulde, is og mørke vil skape store problemer for dem, sier Greenpeace-lederen.
– Trenger nytt areal
Norsk olje og gass gikk oppskriftsmessig ut og kritiserte beslutningen om å frede Lofoten og Vesterålen. Informasjonssjef Roger Pedersen avviser at reaksjonene fra bransjen har vært milde.
– Vi har vært veldig tydelig i forkant på behovet for å få åpnet Lofoten og Vesterålen. Det er viktig for å sikre fremtidig produksjon og fremtidige arbeidsplasser. Skal vi sikre fortsatt oppdrag til leverandørindustrien, trenger næringen nytt areal, også Lofoten og Vesterålen.
Han mener at Barentshavet sørøst ikke kompenserer for Lofoten.
– Vi er selvfølgelig fornøyd med at disse områdene er åpnet. Men LoVeSe er et område med kjent geologi og ligger nær eksisterende infrastruktur. Funn der vil ha større sjanser for å bli bygd ut raskere enn i Barentshavet sørøst, siden dette er et ukjent område for industrien, sier han.
Ingen overraskelse
Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til var det ingen stor overraskelse verken for næringen eller oljeforvaltningen da KrF og Venstre presenterte det de kalte en seier for miljøet.
Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal har vært direktør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening (Norsk olje og gass). Han kjenner ressurssituasjonen og næringens behov godt.
Barlindhaug mener det helt klart er sammenheng mellom åpningen av Barentshavet sørøst og fire nye års fredning av Lofoten og Vesterålen.
– Jeg tror det henger sammen. Hva er begrunnelsen for å åpne Lofoten og Vesterålen? Nye leteområder. Og hva er Barentshavet sørøst? Nye leteområder, sier han.
Les også: