– Om vi ikke klarer å rense utslipp som det på Kårstø, så klarer vi aldri å få til utslippsreduksjoner på 30 prosent i Norge innen 2020, sier Naturvernforbund-leder Lars Haltbrekken til Klassekampen.
Han får støtte fra de andre miljøorganisasjonene. Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum sier Norge desperat trenger erfaring med rensing og deponering av CO2.
– Det er begrenset hvor lenge vi kan klare oss med skrivebordstegninger, sier hun.
– Farse
Rensing av gasskraftverket på Kårstø var en stor del av miljøpolitikken i den rødgrønne regjeringens Soria Moria-erklæring i 2005. Da ble det lovet full rensing innen 2009, men dette ble fraveket i 2007.
Så langt har gasskraftverket sluppet ut 700.000 tonn CO2, skriver avisen.
– Dette er en miljøpolitisk farse. Kårstø er et eksempel på regjeringens egentlig klimapolitikk. De er store i ord, men tafatt i handling, sier miljøpolitisk talsperson Line Henriette Holten Hjemdal i Kristelig Folkeparti.
Subsidieres
Lars Haltbrekken mener økonomiske virkemidler må tas i bruk.
– Kårstø får årlig 320.000 gratis utslippskvoter av staten. Med dagens kvotepris på 13,3 euro tilsvarer det en subsidiering på mer enn 37 millioner kroner, sier han.
Haltbrekken mener alle gasskraftverk burde betalt full kvotepris pluss CO2-avgift, noe som ville gjort Kårstø ulønnsomt.
Null
Audun Rødningsby i ZERO henviser til en Gassco-studie som viser at kraft og varme fra gasskraftverket på Kårstø kan brukes til å fjerne utslipp fra Gasscos gassbehandlingsterminal like ved.
– Enkelt fortalt kan kraften fra gasskraftverket brukes til å erstatte åtte små gassturbiner inne på terminalen, sier han.
Fem trinn med rensing kan redusere utslippene fra kraftverket og terminalen til null, totalt 2,4 millioner tonn CO2. Bare trinn 1 og 2 vil kunne gi 400.000 tonn reduksjon.