Snart ett år etter at US Navy valgte kongsbergmissilet NSM, gjør US Marine Corps det samme.
Tirsdag varslet Kongsbergs amerikanske partner Raytheon at marinekorpset skal integrere Naval Strike Missile i sin eksisterende styrkestruktur.
Avtalen er verdt 47,59 millioner dollar, cirka 417 millioner kroner med dagens kurs.
USMC skal bruke missilene til landbasert kystforsvar, får Teknisk Ukeblad opplyst.
India gjør klart for å bruke kongsbergmissiler på nye helikoptre
Gigantavtale i 2018
Selv om NSM har vært operativt noen år, var det i 2018 at det store markedsgjennombruddet kom for det norske kryssermissilet:
I juni for snart et år siden ble Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon valgt som leverandør av langtrekkende missiler til US Navys såkalte LCS-skip og kommende fregatter.
Direktør Thomas A. Kennedy i Raytheon har overfor Teknisk Ukeblad tidligere betegnet at å gå til topps i konkurransen «Over The Horizon Weapon System» (OTH WS) kan ses på som det endelige gjennombruddet for NSM. Han påpekte at missilet skal erstatte Harpoon II, som det er bygget over sju tusen eksemplarer av, og at det kan bli behov for et tilsvarende antall NSM. Avtalen som så langt er inngått, kan være verdt rundt sju milliarder kroner.
Det ligger an til at de første LCS-skipene som blir operative med NSM seiler senere i år.
Britiske fregatter trenger nye missiler kjapt - Kongsberg kan ha et fortrinn
I tillegg testet US Army missilet på verdens største marineøvelse, Rimpac, der våpenet bidro til å senke et målskip i det som i offisielle meldinger ble beskrevet som en særs viktig del av øvelsen. Det er altså i denne rollen USMC etter hvert kan komme til å benytte kryssermissilet.
– Denne nye avtalen viser betydningen av OTH-kontrakten, der den er referanse for andre amerikanske våpengrener. Den viser også hvor viktig vårt amerikanske partnerskap er. USMC har tildelt en kontrakt med Raytheon, men vi vil få en andel av dette, sier Eirik Lie, direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, til Teknisk Ukeblad.
– Dette er en integrasjonskontrakt, men vi ser helt klart potensialet for en leveransekontrakt, sier Lie.
USA har ikke noe alternativ
NSM har i to-tre år nå vært det norske sjøforsvarets hovedvåpen. I tillegg til å være hovedbestykningen om bord på fregattene og kystkorvettene, skal missilet også etter hvert tas i bruk på malaysiske, tyske og altså amerikanske krigsskip. I tillegg brukes missilet til landbasert sjøforsvar i Polen.
Kryssermissilet betegnes som «multi-mission» (land- og sjømål), og er ifølge Kongsberg det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).
Koreanere: Tilbyr trolig Norge missil med rekkevidden USA avslo
Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.
– Det at den amerikanske marinen har valgt denne løsningen for sine LCS-skip og sannsynligvis nye fregatter, er et synlig bevis på at NSM er i ypperste teknologiske klasse. Hadde de hatt et nasjonalt alternativ, ville de valgt det. Men USA har ingen produkter selv som kan dekke dette behovet de nærmeste 10-15 år, sa Torbjørn Svensgård, direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI), til Teknisk Ukeblad i fjor, i forbindelse med at NSM var kandidat til Norwegian Tech Award.