Oppmuntrende tall, som nylig er presentert av oljeoperatørenes organisasjon (UKOOA), indikerer at investeringer til feltutbygginger vil nå £3,5 milliarder i år, opp fra katastrofale £1,9 milliarder året før. De neste tre årene kan det bli satt ut kontrakter på 25 nye plattformer. For norsk industri er det viktig å merke seg at det kan bli prosjektert over 60 undervannssatelitter i samme periode. Slik tall ville neppe noen ha trodd på for bare få måneder siden.
Et nytt skritt i forenkling av regelverk ble annonsert av energiministeren den 15. mai. Ikke minst er det store fremskritt og planer ved bruk av Internett og elektronisk handel. Handel med oljedata skjer nå gjennom et pionerprosjekt i Department of Trade and Industry (DTI). Nå utarbeides en ny webside som man kan bruke for boretillatelser. Ytterligere informasjon finner du på http://www.pilottaskforce.co.uk og http://www.og.dti.gov.uk
Oppsiktsvekkende tall
Kostnadsnivået for utbygging av store felt (150.000 + fat/dag) har gjennom benchmarking-studier vist seg å ligge på omtrent det samme nivå i Mexicogolfen, på britisk og norsk sokkel. En studie, utført for DTI for å sammenligne kostnadsnivået på britisk sokkel og Mexicogolfen, har gitt oppsiktsvekkende tall. Resultatet indikerer at jo mindre feltene blir, desto mindre konkurransedyktig blir Nordsjøen. På de minste feltene ser man kostnader ned mot 1/3 i Mexicogolfen i forhold til britisk sokkel.
Når vi vet at kostnadene for små felt er høyere på norsk enn britisk sokkel, og at vi i fremtiden vil se mindre og mindre felt, er det all grunn til å se alvorlig på dette. Studien konkluderer med at forskjellene skyldes:
• ¼ fra forskjellige værforhold og høyere krav til regularitet i produksjon i Storbritannia.
• 1/5 av forskjellen tilskrives at Mexicogolfen er et større marked og har en mer konkurransedyktig infrastruktur. Her ligger store utfordringer i å samkjøre britisk og norsk sokkel.
• Øvrige forskjeller relateres til enklere layout og mer standardiserte utstyrspakker i Mexicogolfen. Dette gir kostnader ned mot ¼ på prosjektledelse og design.
Muligheter
Ved Eksportrådets kontor i London arbeider vi på flere fronter for å få et tettere samarbeid mellom norsk og britisk oljeindustri. I samarbeid med Intsok arrangeres blant annet bedriftsmøter med de store aktørene på britisk sokkel. Disse større aktørene har mye av sin aktivitet knyttet til andre internasjonale markeder som norske bedrifter også bør kunne ta del i.
Vi arbeider også med å sette ut såkalte industrielle FoU-kontrakter (IFU). Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) kan her bidra med å støtte inntil 35 prosent av en total prosjektramme – der en norsk bedrift gjennom samarbeid med en utenlandsk vil utvikle et nytt produkt.
Vi mottar gjerne gode ideer som vi kan prøve å koble mot britiske eller irske bedrifter.